Dit reusachtige elektrische voertuig laadt zichzelf op

Het grootste elektrische voertuig ter wereld is een Zwitserse monstertruck die specifiek voor de mijnbouw is ontworpen. Volgens de producent wekt de truck meer energie op dan hij verbruikt.

Fran Herpelinck | 11 september 2019
805 Jpg
eMining AG - Andreas Sutter

Het grootste elektrische voertuig ter wereld: die titel is weggelegd voor de Komatsu Elektro Dumper van de Zwitserse bouwmachinefabrikant Kuhn Schweiz. De groene monstertruck is maar liefst vier meter hoog en breed, meet tien meter in de lengte en weegt 45 ton. In een gigantische laadbak past 65 ton aan steenpuin. Door zijn volledig elektrische aandrijving is de dumper een duurzaam alternatief voor vaak erg vervuilende mijnbouwvoertuigen op fossiele brandstof.

Al remmend opladen

Bijzonder is dat de truck, eens opgeladen, zich tijdens het rijden opnieuw kan opladeb. Onder de motorkap schuilt een sterke elektromotor van 590 kW (goed voor 800 pk), die aangedreven wordt door een lithium-ionbatterijpack met een gewicht van 5 ton. Zoals bij andere elektrische voertuigen of racebolides in de formule 1, kan het mijnvoertuig energie recupereren bij het remmen. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt opgeslagen en opnieuw gebruikt. Hoe zwaarder de lading van de dumper, hoe sterker de remkracht en hoe groter de energiewinst. Volgens de Zwitserse producent wekt hun voertuig in bepaalde gevallen zo meer energie op dan het verbruikt: wanneer de truck met een lege laadbak omhoog rijdt en volgeladen opnieuw in een steile mijngroeve afdaalt. Bij bepaalde testen kon de truck na een werkdag 100 tot 200 kWh groene stroom leveren aan het net.

De nieuwe truck is een elektrisch spiegelbeeld van de Komatsu HB 605-7, een nog grotere monstertruck met een turbodieselmotor. Het kleine broertje bespaart jaarlijks zo’n 50.000 tot 100.000 liter diesel. De elektrische dumper werd mee mogelijk gemaakt door batterijfabrikant Lithium Storage en studenten van twee Zwitserse universiteiten.

Bron: EOS, HLN

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!