Plus Dit materiaal kan 3 gigaton CO2 per jaar uitsparen

De Amerikaanse start-up DexMat heeft een klimaatneutraal materiaal ontwikkeld dat even goed geleidt als koper, drie keer sterker is dan staal en de helft minder weegt dan aluminium. Een gamechanger voor onze planeet?

Lien Moris | 12 april 2023
Hoogspanningsmast Pixabay
Een van de mogelijke toepassingen van Galvorn zijn de kernen van hoogspanningsleidingen.
Couleur

Galvorn is een geavanceerd nanomateriaal op basis van koolstof dat de vorm kan aannemen van garens, kabels, tapes, geweven stoffen, composieten en driedimensionale structuren. Het kan gebruikt worden in een breed scala van industrieën, waaronder de energiesector, de auto-industrie, de luchtvaartindustrie en de zorgsector. Het is sterk, ultralicht, geleidend, flexibel, corrosiebestendig … En dat maakt het een superieur alternatief voor traditionele materialen zoals staal, aluminium, koper, koolstofvezel en Kevlar.

Galvorn kan die koolstofintensieve materialen niet alleen vervangen, het doet ook dienst als koolstofopslag: tijdens het productieproces wordt koolstof ‘opgesloten’ in de materiaalstructuur. Volgens een levenscyclusanalyse die DexMat samen met Shell uitvoerde, kunnen Galvorn-producten tot 3 gigaton industriële CO2-emissies per jaar uit de wereldeconomie verdringen.

Technologie commercialiseren

Begin maart rijfde DexMat 3 miljoen dollar aan startkapitaal binnen om zijn technologie te commercialiseren en potentiële toepassingen te onderzoeken.

Een van de investeerders is Overture Climate VC, een durfkapitaalfonds dat investeert in klimaat en duurzaamheid. "De potentiële klimaatimpact van DexMat doet ons duizelen”, schrijft Shomik Dutta, managing partner bij Overture Climate VC, op LinkedIn. “Efficiëntere en lichtere voertuigen en vliegtuigen kunnen de actieradius vergroten en het brandstofverbruik verminderen. Hogere elektrische geleidbaarheid in batterijen en supercondensatoren kan de prestaties van wind- en zonne-energie en opslag verbeteren. DexMat kan stalen kernen in hoogspanningsleidingen vervangen door een sterker en lichter alternatief dat ook beter geleidend is, wat kan helpen om hoogspanningsmasten verder uit elkaar te plaatsen en de kosten van nieuwe transmissielijnen te drukken. In de bebouwde omgeving kunnen deze vezels in de productie van beton en andere bouwmaterialen sterkere en duurzamere gebouwen opleveren die een langere levensduur hebben. De lijst gaat verder.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.