Diepzeeën tonen al duidelijke tekenen van klimaatopwarming

Meer dan de helft van de oceanen is mogelijk al aangetast door de klimaatverandering en dat kan in de komende decennia oplopen tot 80 procent, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Reading.

Inès Aoun | 18 augustus 2020
Oceaan Klimaatopwarming

Op basis van klimaatmodellen en observaties in de diepe delen van de oceanen wereldwijd, berekenden de Britse onderzoekers van de universiteit van Reading wanneer veranderingen in temperatuur en zoutgehalte zich buiten de natuurlijke variaties begeven. Dat is een goede indicatie van de impact van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

De studie, die is gepubliceerd in Nature Climate Change, schat dat 20 tot 55 procent van de Atlantische, Pacifische en Indische oceanen afwijkende temperaturen en zoutgehaltes heeft. In het midden van de eeuw zal dat naar verwachting zijn gestegen naar 40 tot 60 procent en in 2080 naar 55 tot 80 procent. Afwijkende temperaturen hebben een invloed op de oceaancirculatie en zeespiegelstijging en dat kan een bedreiging vormen voor mens en milieu, zegt Yona Silvy, hoofdauteur van de studie.

CO2-opslag

De onderzoekers ontdekten dat de klimaatverandering zich sneller doet gelden in oceanen op het zuidelijk halfrond dan op het noordelijk halfrond. Op het noordelijk halfrond constateerden ze veranderingen die afwijken van de natuurlijke variabiliteit tussen 2010 en 2030. Dat betekent dat toenames of afnames in temperatuur en zoutgehaltes waarschijnlijk al hebben plaatsgevonden.

In de zuidelijke oceanen werden al veranderingen gedetecteerd in de jaren tachtig. De snellere en vroegere veranderingen op het zuidelijk halfrond benadrukken het belang van de zuidelijke oceanen voor de wereldwijde opwarming en CO2-opslag. Oppervlaktewater vindt daar eenvoudiger zijn weg naar de diepere oceaan.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!