De OVAM lanceerde de call in oktober vorig jaar. In totaal werden zo’n achttien projecten ingediend. Dertien daarvan kwamen in aanmerking voor financiële steun. Een jury selecteerde daaruit zes projecten, de Vlaamse Regering hakte uiteindelijk in april 2022 de knoop door. De projecten krijgen in totaal 15 miljoen euro steun. Dat geld komt van het EU-fonds dat naar aanleiding van de coronacrisis werd opgericht, de faciliteit voor Veerkracht en Herstel.
Chemische recyclage (Indaver)
Indaver werkt al enkele jaren aan een chemische recyclagetechnologie. In plaats van de plastics mechanisch te verwerken tot poeder, worden ze afgebroken tot hun oorspronkelijke chemische bouwstoffen. Die kunnen dan opnieuw gebruikt worden om kunststoffen mee te maken. Bovendien kan chemische recyclage ook meerlagige verpakkingen aan. Voor het Plastics2Chemicals-project wil Indaver een demofabriek bouwen.
Oude autobanden hergebruiken (Laupat Pyrum Antwerp)
Het bedrijf, dat werd opgericht in 2020, wil versleten autobanden een tweede leven geven. Hun plan is om de banden te versnipperen en via pyrolyse om te vormen tot pyrolyseolie en carbon black. Die laatste grondstof is een onmisbare filler in autobanden. Het verankert zich in het rubber en zorgt ervoor dat de banden hun stijfheid bewaren. In Nederland zijn er ook al enkele bedrijven bezig met deze techniek, waaronder Black Bear Carbon.
Matrassen recycleren (RetourMatras)
Het Nederlandse RetourMatras ontmantelt matrassen en bereidt de materialen voor op hergebruik. Ze winnen tot 85 procent van de matras (met name het metaal, het textiel en het polyurethaan) terug. Die materialen worden hergebruikt in nieuwe producten zoals isolatiemateriaal en ondertapijten. Het bedrijf heeft samen met Ikano Industry een techniek ontworpen om het schuim in de matrassen om te zetten tot polyol. Daarmee kan Ikano Industry nieuwe matrassen maken. RetourMatras werkt samen met Renewi en Ikea voor de inzameling. In Nederland heeft het bedrijf al vier vestigingen, nu komt er een fabriek in België bij.
Polystyreen afval recycleren (Trinseo)
In Tessenderlo bouwt Trinseo een commerciële fabriek om polystyreen afval te depolymeriseren tot hun ‘oorspronkelijke’ vorm styreen monomeren. Opnieuw gaat het hier om chemische recyclage. Volgens een VRT NWS-artikel van vorig jaar zal de fabriek in 2023 opstarten.
Nabehandeling digestaat (IGEAN)
IGEAN wil digestaat, een restproduct dat ontstaat bij de vergisting van organisch-biologisch materiaal, nog beter nabehandelen zodat microplastics, steen en metaal beter uitgesorteerd en gerecycleerd kunnen worden.
Aluminium scheiden (Galloo)
Elektrische auto’s vragen om lichtere materialen als lichte aluminiumkneedlegeringen. Galloo uit Menen investeert in een installatie die het mogelijk maakt om lichte aluminiumlegeringen van elkaar te scheiden. Dat is ook interessant voor smelters aangezien ze steeds strengere CO2-emissienormen opgelegd krijgen.
De OVAM bereidt zich ondertussen voor om een tweede call te lanceren.