Plus Deze voetbalclub is de groenste ter wereld

Ook voetbal heeft een rol te spelen in de klimaatstrijd. Dat bewijzen de Forest Green Rovers, die als eerste koolstofneutrale voetbalclub ter wereld een award ontvingen van de VN op de Klimaatconferentie in Katowice.

19 december 2018
Sandro Schuh 1732674609
Foto door Sandro Schuh

De Forest Green Rovers doen bij u waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Vreemd is dat niet, want de club uit het rustige Engelse dorpje Nailsworth in Gloucestershire, speelt dit jaar voor het eerst in de League Two, het vierde en tevens laagste niveau van het Engelse profvoetbal. Door deze promotie is Nailsworth overigens de kleinste plaats ooit die een Engelse profvoetbalclub huisvest. Maar de promoverende club haalt tegenwoordig nog om een andere reden de krantenkoppen: ze werd door de VN erkend als de eerste koolstofneutrale voetbalclub ter wereld.

Groene energie en vegan catering

Aan die erkenning gingen heel wat inspanningen vooraf. Het stadium van de Green Rovers, dat net buiten het natuurgebied de Cotswolds ligt, draait voor 100 procent op groene energie. De club produceert ook zelf groene energie; daarvoor installeerden ze zonnepanelen op het dak van het stadium. Een reeks laadpunten verwelkomt zowel spelers als toeschouwers die elektrisch rijden en een park&ride-schema moet de emissies van stationerende voertuigen terugschroeven. Ook qua afvalbeheer en duurzame voeding geeft de club het voorbeeld. Lokale landbouwers composteren het gemaaide gras van het voetbalveld, rond het stadium wordt regenwater opgevangen en afvalolie uit de keuken wordt gerecycleerd tot biofuel. Wie na de match zin heeft in een hamburger uit het vuistje komt bedrogen uit, want op matchdagen serveert de club uitsluitend een smakelijk vegan menu voor spelers en bezoekers.

De Forest Green Rovers betrekken ook de lokale, en bredere gemeenschap bij hun groene agenda, onder meer door deel te nemen aan een educatief programma in de plaatselijke scholen dat kinderen en jongeren kennis over duurzaamheid bijbrengt. Ook de clubfans gaan overstag: verschillende onder hen zijn overgeschakeld op veganisme of kochten een elektrische auto.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.