Deze start-up wil bestelwagens vervangen door bakfietsen voor last-mile leveringen

Hub.brussels heeft de winnaars bekendgemaakt van de grote finale 2022 van greenlab, het acceleratorprogramma voor duurzame start-ups. Bilmo wint de greenlab award, Oyas de Triodos award en June de publieksprijs. Het merendeel van de kandidaten waren dit jaar vrouwen.

Inès Aoun | 15 juni 2022
Greenlab

In januari van dit jaar gingen 26 ondernemers en onderneemsters in de duurzame accelerator aan de slag met hun beloftevolle ideeën. De start-ups kwamen uit heel uiteenlopende sectoren: 3D-printing, voeding, cosmetica, textiel, cinematografische productie … Zes maanden lang volgden ze een intensief programma met collectieve workshops, individuele coaching en teamwork. Voor het eerst namen meer mannen dan vrouwen deel: 17 vrouwen ten opzichte van 9 mannen.

Drie laureaten

Veertien start-ups haalden de finale. Uit die groep koos de jury – met experts van Be Angels, Triodos, Growfunding en Greenbizz - op 14 juni drie laureaten. De greenlab.brussels Award ging naar Bilmo, een bedrijf dat bestelwagens in onze steden wil vervangen door bakfietsen en fietskarren. Ze ontwerpen en produceren lichte bedrijfsfietsen om de laatste last mile-leveringen uit te voeren. De Triodos Award – goed voor een bedrag van 2500 euro ging naar Oyas. Daarmee wil Oyas een ambachtelijk productieatelier openen in Brussel. De start-up maakt irrigatievaasjes van klei die de gezondheid van de planten verbeteren en het waterverbruik met 50 procent verminderen. June won de publieksprijs. De start-up ontwerpt praktische borstvoedingslingerie. De materialen zijn milieuvriendelijk en alles wordt in de EU gemaakt.

De andere deelnemende projecten waren POP, GreenFeed, The B Planet, Ecru.skincare, Soap UP, Pandri, Blossom Avenue, Soirées Débranchées, Triton, Green Bubble, Studio Minimètre. Een eervolle vermelding gaat naar Golicious, Cuidado en Craft Beers die het volledige programma afwerkten maar om persoonlijke redenen niet konden deelnemen aan de finale.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!