Plus Deze ramen wekken zonne-energie op

De Amerikaanse start-up NEXT Energy Technologies ontwikkelde een coating die ramen en glazen gevels omvormt tot ‘producenten’ van goedkope, lokale hernieuwbare energie voor gebouwen.

Lien Moris | 3 mei 2023
Pexels Pixabay Glass Office Building 358530

Hoe het werkt? Tijdens de productie van vensterglas wordt een transparante fotovoltaïsche coating geïntegreerd. Die laat zonlicht door, maar zet ongewenst infrarood en ultraviolet licht om in stroom, waarmee gebouwen zichzelf van energie kunnen voorzien.

NEXT schat dat een typisch hoog kantoorgebouw jaarlijks ongeveer 20 miljoen kilowattuur elektriciteit uit de ramen produceert. Dat is genoeg om 10 tot 20 procent van de stroombehoefte van het gebouw in te vullen.

Goedkoper dan zonnepanelen

De organische halfgeleidende materialen waaruit de coating bestaat, zijn overvloedig aanwezig, goedkoop en kunnen gerecycleerd worden. Het productieproces is volgens NEXT goedkoop, snel en energiezuinig.

De start-up gelooft dat zijn technologie de druk op het elektriciteitsnet zal verlichten en gebouwen in staat zal stellen om een netto-nuluitstoot te bereiken tegen lagere kosten dan met conventionele zonne-energie.

NEXT ontving recent een subsidie van 3 miljoen dollar van de staat Californië. Daarmee kan het de ontwikkeling en commercialisering van zijn technologie versnellen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.