Deze duurzame start-ups kunnen de modewereld veranderen

Elk jaar reikt modegigant H&M vijf Global Change Awards uit aan jonge bedrijven die de modewereld duurzamer maken. In 2018 valt onder meer Crop-A-Porter in de prijzen, een start-up die fruitafval gebruikt om textiel te produceren.

Katleen Put | 19 maart 2018
Gca Winner 2018 Crop A Porter 2
Winnaar Crop-A-Porter gebruikt fruitafval om textielvezels te produceren.
©Crop-A-Porter

De Global Change Awards worden uitgereikt aan textielbedrijven die grondstoffen efficiënter gebruiken, minder afval produceren en/of giftige chemicaliën en materialen vervangen door een duurzamer alternatief. Een jury van internationale experts in mode, innovatie en circulaire economie selecteert de winnaars. Het grote publiek mag nadien beslissen hoe het prijzengeld van 1 miljoen euro onder de laureaten wordt verdeeld.

Editie 2018

Ook dit jaar vielen vijf duurzame start-ups in de prijzen.

  • Crop-A-Porter haalt cellulose uit oogstafval van suikerriet, ananas en bananen en maakt er composteerbare textielvezels van.
  • Algae Apparel zet algen om in biovezels en in niet-giftige kleurstoffen die goed zijn voor de huid.
  • Fungi Fashion combineert mycelium uit paddenstoelen met 3D-technologie om composteerbare kleding op maat te maken. Knippen en naaien is niet nodig, waardoor er minder afval overblijft.
  • Smart Stitch produceert oplosbare draad die het recycleren van kledingstukken makkelijker maakt.
  • The Regenerator gebruikt onschadelijke chemicaliën om katoen- en polyestervezels in gemengde stoffen van elkaar te scheiden, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden.

Dringend nodig

Textielrecyclage staat nog in de kinderschoenen: elk jaar belandt zo’n 15 miljoen ton textielafval wereldwijd op stortplaatsen. Nu steeds meer mensen trendy kleren kunnen kopen, moet het verwerkingsproces efficiënter. “Een duurzame benadering van grondstoffen wordt cruciaal voor onze eigen levenskwaliteit en die van toekomstige generaties”, aldus CEO Karl-Johan Persson van H&M. “De winnaars van de Global Change Awards helpen de modewereld om zichzelf opnieuw uit te vinden en naar een circulaire economie te evolueren.” 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!