Plus DEME wil plastic vangen op de Schelde

De Belgische baggeraar DEME heeft bij de Vlaamse overheid een dossier van 2,5 miljoen euro ingediend om in Temse plastic te vangen op de Schelde.

Fran Herpelinck | 11 januari 2019
Adobe Stock 210419066
Volgens DEME is het haalbaarder om plastic op rivieren te vangen dan op zee.

DEME reageert daarmee op een oproep van De Vlaamse Waterweg, het overheidsagentschap dat de bevaarbare waterwegen beheert. Het riep bedrijven midden vorig jaar op om projecten in te dienen om het plasticprobleem in het Scheldebekken te helpen oplossen. De Vlaamse Waterweg wil graag op verschillende plaatsen plasticvangers laten bouwen, speciale installaties die het rivierwater op plastic afval en microplastics zuiveren.

Mogelijk vindt het een partner in DEME, dat een dossier van om en bij 2,5 miljoen euro indiende. Het baggerbedrijf denkt eraan om onder de Scheldebrug Bornem-Temse grote vangnetten te laten plaatsen, vergezeld van een onbemand vaartuig. Terwijl de netten plastic uit de rivier vangen, scant het voertuig het water af, zodat er geen ongewenste vangst in de netten terecht komt.

Plasticsoep

Plastic is niet enkel op zee een probleem, ook op rivieren delen in de troep. De Universiteit Antwerpen becijferde dat ongeveer 80 procent van het plastic zwerfvuil op zee via de rivieren naar daar drijft. Volgens Luc Vandenbulcke, de nieuwe topman van DEME, groeit het draagvlak om het plasticprobleem ook op rivieren aan te pakken. “Sinds de jonge Nederlander Boyan Slat met The Ocean Cleanup wereldberoemd werd, is er sprake van een momentum. Wereldwijd komen we bij onze activiteiten op tal van plaatsen in contact met de plasticsoep. We zijn ervan overtuigd dat je plastic moet vangen waar dat makkelijker kan dan op zee, onder meer op rivieren”, aldus Vandenbulcke in De Tijd.

Mocht DEME groen licht krijgen van de overheid, dan zou het de plasticvangers vanaf april kunnen opbouwen. De aanbesteding gebeurt pro bono: enkel als het project resultaat boekt, krijgt de investeerder zijn geld terug van de overheid.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.