DEME bouwt mee aan ’s werelds grootste windmolenpark

De komende weken start baggerbedrijf DEME de werken voor wat het grootste offshore windturbinepark ter wereld moet worden. Hornsea Two is een project van de Deense energiegigant Ørsted en zal met een capaciteit van 1,4 gigawatt zijn voorganger Hornsea One voorbijsteken. Het windmolenpark moet in 2022 operationeel zijn.

Ellen Vervoort | 5 oktober 2020
Wind 3399460 1920

89 kilometer voor de kust van het Britse Yorkshire start DEME met de offshore constructie van monopiles, de enorme heipalen die het fundament van windmolens op zee vormen. Daarop komen in totaal 165 windturbines van Siemens Gamesa met elk een vermogen van 8,4 megawatt. De turbines zijn 204 meter hoog en hebben wieken van 82 meter lang.

Tweede in het rijtje

Hornsea Two moet 462 vierkante kilometer groot worden en krijgt een plekje naast Hornsea One. Dat is het operationele windturbinepark van het Deense Ørsted, dat zich met een capaciteit van 1,2 gigawatt momenteel het grootste ter wereld mag noemen.

Vanaf 2022 zal Hornsea Two evenveel groene stroom kunnen opwekken als het jaarlijkse verbruik van 1,3 miljoen Britse gezinnen. In de toekomst plant Ørsted bovendien nog een derde project. Voor Hornsea Three loopt momenteel de vergunningsprocedure. Het projectvoorstel dat vandaag op tafel ligt, voorziet een capaciteit van maar liefst 2,4 gigawatt.

Regeerakkoord

Ook in de Belgische Noordzee neemt de capaciteit aan offshore windenergie toe. Ons land staat met een capaciteit van 1,7 gigawatt op de derde plaats ter wereld wat offshore windenergie betreft. Tegen eind 2020 zal dat cijfer stijgen tot 2,2 gigawatt.

Het Nationaal Energie- en Klimaatplan beloofde al een verdubbeling tot 4 gigawatt tegen 2030. In het voorjaar startte daarom de aanbesteding van een nieuwe zone voor offshore windenergie in de Belgische Noordzee. De windturbines krijgen 32 kilometer ver in zee een plek langs de Franse grens. De nieuwe federale regering belooft die nieuwe zone zo snel mogelijk realiseren. Daarnaast willen de partijen onderzoeken of er nog een grotere capaciteit in de Belgische Noordzee mogelijk is. Ook buiten onze nationale wateren wil de federale regering op zoek naar mogelijke samenwerkingen met andere landen.

Bron: DEME, Horsea Projects, Bouwkroniek

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!