Decathlon koopt stroomoverschot in ruil voor sportgerief

Decathlon is van plan om de zonnestroomoverschotten van haar klanten af te nemen. De sportketen heeft daarvoor een soort ‘tinder voor groene stroom’ laten ontwikkelen. De prosumenten krijgen in ruil 4,5 eurocent per kilowattuur, die ze kunnen spenderen in de winkelketen.

Inès Aoun | 25 januari 2021
Decathlon

Vandaag haalt Decathlon al 27 procent van haar stroom uit zonnepanelen, die op de daken van een 25-tal vestigingen in ons land liggen. De sportketen streeft ernaar om een derde van de stroom uit eigen zonnepanelen te halen. Daarnaast wil het een energiegemeenschap oprichten, waarbij klanten hun overtollige zonnestroom aan hen kunnen leveren. “We willen lokale hernieuwbare energie stimuleren en onze klanten betrekken bij die transitie”, legt Jeroen Moons, Sustainable Development Leader uit.

Tinder voor groene stroom

De prosumenten van zonne-energie krijgen 4,5 eurocent per kilowattuur in ruil. Die ‘zonnebonus’ kunnen ze besteden aan sportartikelen uit de winkelketen. Zero Emission Solutions bedacht het energiemarktmodel. Het ICT-platform werkt aldus Alex Polfliet als een ‘tinder voor groene stroom’, dat vraag en aanbod bij elkaar brengt.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten is alvast enthousiast: “Het toont aan dat bedrijven en burgers cruciale partners zijn in de energietransitie. Het is goed voor de portemonnee en goed voor de planeet.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!