Plus “De vraag naar gerecycleerd bouwmateriaal stijgt zienderogen”

Via de Green Deal wil de Europese Commissie een golf aan renovaties teweegbrengen. Om zoveel mogelijk klimaatwinst te boeken, zal de Commissie de bouwsector onder meer stimuleren om volgens circulaire principes te bouwen en verbouwen. Een eenvoudig voorbeeld is het gebruik van gerecycleerd bouwmateriaal. Stefaan Valette, Head of Marketing and Business Development bij Derbigum, producent van duurzame en recycleerbare dakmembranen, ziet het tij voor hergebruik keren.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine april 2021
Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Green Deal
Inès Aoun | 19 april 2021
Bouw En Renovatie
Illustration by freepik storyset

Zo’n twintig jaar geleden startten jullie met de productie van platte daken uit gerecupereerd bitumen. Hoe hebben jullie de markt sindsdien zien evolueren?

Stefaan Valette: “Toen we in 2000 begonnen, waren we pioniers op het vlak van recyclage van bitumen. De bouwsector – die erg traditioneel is – zat daar niet op te wachten. Het wantrouwen over de kwaliteit en de levensduur was groot. Gelukkig hebben we hen met onze producten van het tegendeel kunnen overtuigen. De vraag naar daken uit gerecycleerd bitumen stijgt zienderogen, en wel uit de hoek van de klanten zelf: bedrijven en particulieren die de voordelen van duurzaamheid en circulariteit inzien.”

Gerecycleerde bouwmaterialen

Wat zijn die voordelen dan?

“Door voor gerecycleerde bouwmaterialen te kiezen, bespaar je CO2. Bitumen, dat we gebruiken voor platte daken omdat het goed bestand is tegen de natuurelementen, wordt gemaakt uit aardolie. We hebben eigen producten ontwikkeld waarin we tot 30 procent van het bitumen vervangen door een gerecycleerde variant. Nibe, het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie, heeft een levenscyclusanalyse gemaakt van onze producten met gerecycleerd bitumen. Daaruit blijkt dat de CO2-voetafdruk beduidend minder is en dus beter scoort dan vergelijkbare producten op de markt. Concreet: in tien jaar tijd hebben we 25.600 ton bitumen gerecycleerd, wat overeenkomt met een CO2-besparing van 12.800 ton.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.