Plus De slimme stad: omarmen of wantrouwen?

De nieuwste datatechnologie maakt onze steden steeds slimmer. Maar komt onze privacy en veiligheid niet in het gedrang in zo’n ‘smart city’? Of moeten we vooral de kansen zien en benutten?

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine juli 2020
Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Eindejaarreeks 2020: keuze van de redactie
Veerle Bonckaert | 29 juni 2020
Joel Filipe  Di Gyx Sd Sk Unsplash
La Vela in Madrid, een futuristisch kantoorgebouw uitgetekend door Herzog & de Meuron.

Zowat 55 procent van de wereldbevolking woont op dit moment in urbaan gebied. Dat aandeel zal stijgen tot 68 procent in 2050.

Pieter Ballon, hoogleraar communicatiewetenschappen aan de VUB en directeur bij imec-SMIT, ziet in verdichting en verstedelijking logische evoluties. “We zijn met steeds meer mensen. Dicht bij elkaar wonen schept voordelen. Het stimuleert economische groei en welvaart en vergemakkelijkt de sociale interactie. Bovendien is de stad de meest duurzame samenlevingsvorm. Het laat toe om de aanwezige ruimte en infrastructuur zo efficiënt mogelijk te gebruiken en diensten en voorzieningen met anderen te delen.”

Slimme camera’s en sensoren

“Er zijn natuurlijk grenzen aan de verdichting. Hoe meer mensen samen, hoe meer criminaliteit, files, geluidsoverlast, ziekteverspreiding … Het is niet toevallig dat sommige grote steden een broeihaard van het COVID-19-virus geworden zijn”, aldus Ballon. “Om onze steden leefbaar te houden, zullen we in de toekomst op grote schaal datatechnologie gebruiken. De stad van de toekomst wordt een ‘slimme stad’. Die trend is volop bezig.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.