De prijs van groene energie wordt in China bepaald

Het gaat hard met China’s duurzame ambities. De nood aan smogvrije lucht heeft van het land dé wereldspeler in schone energie gemaakt. In die mate dat het land in zijn eentje de marktprijs voor hernieuwbare energie wereldwijd doet dalen. 

9 maart 2018
Alex Gindin 1842976337
Foto door Alex Gindin

Grootschalige zonneinstallaties. Drijvende zonnepanelen. Windparken en waterturbines. Een snelweg voor zelfrijdende wagens. Het is China menens met de transitie van het energiesysteem. Duizenden energiewerven over het ganse land getuigen van een opzwepend politiek beleid, dat zijn oorsprong vindt in zowel milieubekommernissen als economische expansiedrang. 

Fijnstof 

Sinds China in 2001 de Wereldhandelsorganisatie vervoegde, ging de uitstoot van CO2 met een ruk de hoogte in. Het land stak de Verenigde Staten voorbij als grootste luchtvervuiler en stevende rond 2012 af op een recorduitstoot van 9 miljard ton uitgestoten CO2 per jaar, bijna de helft meer dan de Verenigde Staten. De grote Chinese steden hulden zich in smog. Tot de slinger doorsloeg en luchtvervuiling uitgroeide tot een maatschappelijk probleem. Vooral in de mijnregio Shanxi en het staal producerende Hebei werden alarmerende waarden van fijnstof opgemeten. Een onafhankelijke Amerikaanse onderzoeksgroep berekende in 2015 dat de luchtvervuiling in China jaarlijks 1,6 miljoen doden veroorzaakte.

Meer nog dan zijn voorganger, Hu Jintao, gooit president Xi Jinping sinds 2013 het roer om. Tegen 2020 moet de luchtvervuiling in de Chinese grootsteden met de helft zijn afgenomen. Ook de strijd tegen plastic- en papiervervuiling werd een actiepunt. Industriële verontreiniging wordt sindsdien aan banden gelegd, terwijl duurzame alternatieven alle steun krijgen. Op alle niveaus van het Chinese staatsapparaat worden de duurzame richtlijnen plichtsgetrouw doorgevoerd. Dat levert nu al resultaat op. In 2017 was de concentratie van schadelijke PM2,5-fijnstofdeeltjes in de hoofdstad bijvoorbeeld al met een derde gedaald ten opzichte van 2015. In andere grootsteden zag men een terugval tot 10 procent.

Spierballen

De duurzame aanpak levert China ook op economisch vlak geen windeieren op. De winstgroei van het land hangt samen met de ambitie om de wereldmarkt te veroveren met hernieuwbare energie. Zo zijn elektrische voertuigen (EV) een van de zeven speerpunten van het MadeinChina2025-project, dat van het land een innovatieve grootmacht moet maken.

Sinds 2015 laat China wereldwijd de hoogste verkoopcijfers in hernieuwbare energie optekenen. De combinatie van gulle groene subsidies en een strenge regelgeving voor voertuigen op fossiele brandstof zorgt ervoor dat bedrijven zoals BYD (Build Your Dream) en GAC Group (Guangzhou Automobile Group) op korte tijd konden uitgroeien tot de grootste EV-producenten ter wereld. Ook op de zonnepanelenmarkt laat China haar spierballen rollen. Persbureau Bloomberg schat dat twee derde van alle zonnepanelen wereldwijd van Chinese makelij zijn. 

Prijzenwisseling

De Chinese inspanningen hebben zo hun gevolgen voor de marktprijzen van energiebronnen, zowel klassieke als hernieuwbare. Door het sluiten van mijnen en verouderde industrie schoten de prijzen van steenkool, staal en aluminium de voorbije drie jaar de hoogte in. Ook voor papier is dat het geval. De prijs van zonnepanelen is dan weer in vrije val. Tussen 2008 en 2013, nog voor China's duurzame investeringsgolf, deed de Chinese zonnepanelenindustrie de marktprijs al met 80 procent dalen.

De Chinese EV-producenten willen zich met goedkope elektrische wagens ook in de rest van de wereld profileren. Met succes, want sinds 2015 is China wereldleider in de verkoop van elektrische wagens. China kijkt intussen ook verder naar andere groene technologieën. Zo heeft het land tal van onderzoeksprogramma's lopen naar het potentieel van waterstof als alternatief voor steenkool.

Het is overduidelijk dat China high-techindustrieën zoals zonnepanelen en elektrische voertuigen als een kans ziet om de wereld op economisch vlak te domineren. Haar eigen klimaatambities zal de volksrepubliek hoogstwaarschijnlijk kunnen inlossen. Of het wereldwijd de consument zal kunnen overtuigen van haar supermacht, valt nog af te wachten. 

Bron: Bloomberg

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!