Plus De koffiebal: een lekker kopje zonder capsule

Het Zwitserse bedrijf Migros brengt een duurzaam alternatief voor koffiecapsules op de markt. De CoffeeB machine gebruikt gemalen koffie samengeperst tot een bal, omhuld met een biologisch afbreekbare film op basis van zeewier.

Koenraad Coel | 12 september 2022
Coffee B Coffee Ball
©CoffeeB

De koffiecapsule is een uitvinding van Eric Favré, ingenieur bij Nestlé, en kwam voor het eerst op de markt in 1986 onder de naam Nespresso. Oorspronkelijk waren de Nespresso capsules gericht op de bedrijfsmarkt, voor gebruik in een kantooromgeving. Pas toen Nestlé het geweer van schouder wisselde en de capsules begon te verkopen als een particulier luxe-item -inclusief een prijstoeslag van 50 procent- gingen de verkoopcijfers de lucht in. Vandaag verbruiken we wereldwijd 63 miljard capsules per jaar, waarvan de meerderheid op een stortplaats terecht komt.

Op zoek naar duurzame alternatieven

Producenten van koffiecapsules zoeken ondertussen naar manieren om de ecologische impact van hun product te verkleinen. Nespresso focust bijvoorbeeld op het inzamelen van gebruikte pods, gezien het aluminium dat ze gebruiken in principe prima recycleerbaar is. Maar tot nu toe blijven grote hoeveelheden rechtstreeks naar stortplaatsen gaan, waar de capsules er 500 jaar over doen om af te breken. Aan de andere kant gaat de ontwikkeling van composteerbare capsules moeizaam, omwille van de hoge kwaliteitsvereisten. Bovendien komen ook die pods nog vaak op een stortplaats terecht, waar ze niet correct vergaan.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Industrie, innovatie en infrastructuur Verantwoorde consumptie en productie