Kamer keurt mobiliteitsbudget goed

De kogel is door de kerk: werknemers kunnen hun bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsbudget. De cash for car-regeling die vorig jaar werd ingevoerd blijft ook bestaan.

Inès Aoun | 1 maart 2019
Buy Cash Coins 9660

Met het mobiliteitsbudget kunnen werknemers kiezen voor twee mogelijkheden of een combinatie daarvan:

  • werknemers kunnen hun bedrijfswagen inruilen voor een auto die minstens even milieuvriendelijk is. De maximale CO2-uitstoot bedraagt in 2019 105 gram per kilometer. Vanaf 2020 ligt de norm op 100 gram per kilometer, in 2021 op 95 gram per kilometer.
  • Daarnaast (of in de plaats daarvan) kan een werknemer kiezen om zijn budget te besteden aan een abonnement voor het openbaar vervoer, een deelauto of een fiets(vergoeding).
  • Het restbedrag ontvangt hij op het einde van het jaar. Het bedrag is vrijgesteld van belastingen, maar is wel gebonden aan een socialezekerheidsbijdrage van 38,07 procent.

Voorwaarden en uitzonderingen

De cost of ownership (de reële jaarlijkse kost van de bedrijfswagen voor de werkgever) bepaalt de grootte van het budget. Niet iedereen komt in aanmerking voor het mobiliteitsbudget. Zo moeten werknemers in de 36 maanden voorafgaand aan een aanvraag al minstens 12 maanden met een bedrijfswagen rijden. Op het moment van de aanvraag moet de wagen minstens 3 maanden onafgebroken in gebruik zijn. Voor startende ondernemingen zijn er uitzonderingen. Nieuwe werknemers die recht hebben op een bedrijfswagen kunnen dan weer meteen overstappen.

De 'cash for car'-regeling blijft bestaan. Daarmee kan de werknemer zijn auto inruilen voor een cashvergoeding, die minder belast wordt.

Voor al je vragen in verband met het nieuwe budget, kan je terecht op de website van VOKA.

Bron: De Morgen, VOKA

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!