Plus De Europese kiezer wil klimaatactie

77 procent van de kiezers zien het klimaat als een belangrijk thema voor de Europese verkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de European Climate Foundation in elf Europese landen, waaronder België.

Koenraad Coel | 30 april 2019
The Climate Reality Project 349086 Unsplash

De studie bevroeg tweeduizend respondenten per land, tussen 18 en 65 jaar. Die beoordeelden het belang van milieugerelateerde thema’s bij hun stem voor het Europees Parlement in mei. Over alle landen en leeftijdsgroepen heen gaf een grote meerderheid aan dat het klimaat een bepalende rol speelt bij hun keuze.

De Belgische resultaten

Bij de Belgische respondenten duidde 72 procent het klimaat aan als een cruciaal thema. Onze hoogste score was voor de stijgende energieprijzen. 82 procent van de Belgen wil stemmen op een partij die hernieuwbare energie combineert met dalende prijzen. De onderzoekers identificeerden voor elk land ook enkele thema’s die er bijzonder in de aandacht staan. Voor de Belgische kiezer zijn dat de kernuitstap, de afbouw van het bedrijfswagenpark en de sluiting van gascentrales ten voordele van groene stroom.

Het sociale aspect

Het onderzoek toont aan dat Europese politici tijdens de campagne maar beter voldoende aandacht besteden aan het klimaat. Tegelijk mogen ze het sociale aspect niet uit het oog verliezen. De resultaten wijzen in elk land op een bezorgdheid over energieprijzen en jobs. “Als we de Europese burgers willen engageren, moeten we inzetten op een groen en rechtvaardig Europa dat luistert naar haar burgers”, aldus Laurence Tubiana, CEO van de European Climate Foundation.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.