Met de energie van een datacentrum ter grootte van een wasmachine wordt het zwembadcomplex van Exmouth Leisure Centre verwarmd. Dat zorgt voor een aanzienlijke daling van de energierekening. Door de warmte-opvang van het datacenter kan het zwembad het gasverbruik met 62 procent verminderen. Dat zal de beheerder meer dan 30.000 pond (34.000 euro) per jaar besparen en de CO2-uitstoot met 25,8 ton verminderen.
Hoe werkt het?
De technologie van Deep Green vangt de warmte van werkende servers op in wat ze een “digitale boiler” noemen en brengt deze over naar het bestaande warmwatersysteem van het zwembad. Het systeem is even vindingrijk als eenvoudig: de computers van het datacenter zijn omgeven door een systeem met olie die de warmte opvangt. Vervolgens wordt de hete olie in een warmtewisselaar gepompt om het water in het zwembad op te warmen tot een aangename en stabiele temperatuur.
Huurovereenkomst
De Deep Green-technologie is gebaseerd op een ruil. De digitale boilers worden gratis geleverd en geplaatst door Deep Green en ook de energierekening van de datacenters is voor Deep Green. Als tegenprestatie vragen ze plaats voor de installatie en een optimale net- en internetaansluiting, ongeveer zoals een huurovereenkomst dus. Voor gebouwen die grote hoeveelheden warm water verbruiken zoals zwembaden en grote appartementsblokken, kan de technologie voor een stevige daling van de energierekening zorgen.
De omgekeerde wereld
Deze technologie is zeker niets nieuws. Zo kondigde Finland onlangs aan dat ze de restwarmte van twee nieuwe Microsoft datacentra zullen gebruiken om huizen en bedrijven in en rond Helsinki te verwarmen. Maar, er is één groot verschil met de technologie van Deep Green. Terwijl het project in Finland rekent op 900 km aan ondergrondse leidingen om de warmte te transporteren, worden de datacentra van Deep Green geïnstalleerd waar de warmte nodig is. Bijgevolg zal er minder warmte verloren gaan tijdens het transport en zal de efficiëntie vergroten. Op die manier draaien ze de gangbare logica om. De meeste datacentra worden eerst gebouwd en gaan dan op zoek naar een manier om de warmte tot de eindgebruiker te vervoeren.
“Door datacenters te verplaatsen van industriële opslagplaatsen naar het hart van woongemeenschappen, maken onze digitale boilers nuttig gebruik van afvalwarmte, waardoor lokale bedrijven duizenden ponden besparen op hun energierekeningen en hun koolstofvoetafdruk verminderen. Zwembaden zijn hier nog maar het begin”, zegt Mark Bjornsgaard, de CEO van Deep Green.
Alleen al in Engeland zouden meer dan 1.500 zwembaden kunnen profiteren van de technologie. Sinds 2019 zijn energiekosten voor recreatiecentra in Groot-Brittannië met 150 procent gestegen en naar schatting 79 procent wordt met sluiting bedreigd. Daardoor komt de technologie van Deep Green als geroepen. Zeven andere Engelse zwembaden hebben zich reeds aangemeld voor deze technologie.