Plus Cosmeticamerk Lush introduceert statiegeldsysteem voor plastic verpakkingen

Wanneer je in de buurt bent van een Lush-winkel, komt de zeemzoete zeepgeur je al tegemoet. Het merk verkoopt veel van haar producten zonder verpakkingen. Omdat nog niet alles plasticvrij is, lanceert Lush nu een ‘statiegeldsysteem’.

Inès Aoun | 5 juli 2022
Screenshot 2021 02 01 At 11

Per ingeleverde verpakking ontvangen klanten 50 cent ‘statiegeld’ om te besteden aan hun favoriete Lush-producten. De korting moeten ze wel meteen opgebruiken, het wordt niet uitbetaald. Ze kunnen de halve euro ook niet opsparen voor een toekomstige aankoop.

Verantwoordelijkheid

De lege verpakkingen worden meegenomen door diezelfde vrachtwagens die wekelijks producten leveren. De potjes en flesjes komen terecht in de Lush-fabriek in Düsseldorf. Daar worden de ingeleverde verpakkingen van verschillende Europese landen verzameld en maandelijks verstuurd naar een recyclingcentrum in Kroatië. Hier worden de verpakkingen verwerkt en vervolgens naar een andere partner in Kroatië gestuurd om er nieuwe zwarte Lush-verpakkingen van te laten maken. Of ze worden gebruikt als grondstof voor de industrie.

Rae Stanton-Smithson van Lush Earthcare: “Door over te schakelen op een statiegeldsysteem, waarbij Lush-klanten weten dat zij de verpakking ‘huren’ en deze gewoon kunnen teruggeven wanneer zij klaar zijn, houden wij de verantwoordelijkheid voor afvalvermindering en recyclage bij onszelf. Het enige wat onze klanten hoeven te doen is hun lege verpakkingen aan ons terug te geven – wij zorgen voor de rest.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.