Colruyt wil power-to-gasinstallatie op industriële schaal bouwen

Eoly, onderdeel van Colruyt Group, Parkwind en Fluxys hebben de handen in elkaar geslagen om een power-to-gas installatie met een vermogen van 25 megawatt te bouwen. De installatie zal groene elektriciteit omzetten in waterstof. 

25 april 2018
Foto Ghislenghien Illustratie Windturbine2

Eoly, Parkwind en Fluxys willen in België een van de eerste power-to-gas-installaties bouwen, met een vermogen van 25 megawatt. Waar die zal komen, ligt nog niet helemaal vast, klinkt het. 

In een eerste fase wordt de haalbaarheid van de installatie onderzocht. "Binnen enkele maanden zou duidelijk moeten worden of het project financieel haalbaar is," zegt Stephan Windels, manager van Eoly aan Belga. En ook het wetgevende kader moet nog verder worden uitgeklaard, bevestigt zijn collega Jan Van Den Bulcke. "De stap naar industriële schaalvergroting is van belang, want waterstoftechnologie staat nu nog in zijn kinderschoenen. De prijs is hoog en bij de power-to-gastechnologie (productie van waterstof door elektrolyse met overtollige groene stroom, red.) gaat nog vrij veel energie verloren", legt Windels uit. "Maar door 'groene' waterstof op grotere schaal te produceren, zou de technologie wél ingang kunnen vinden op de markt."  

Groene stroomoverschotten

De geproduceerde 'groene' waterstof kan dienen voor een waaier aan toepassingen. Stephan Windels, Business Unit Manager van Eoly: “Colruyt Group zet al volop in op waterstof voor logistieke en mobiliteitstoepassingen. Daarnaast willen we ook ons aardgasverbruik vergroenen.” 

Waterstof kan immers geïnjecteerd worden in het lokale gasleidingennetwerk, waarmee huizen en fabrieken kunnen worden verwarmd. Power-to-gas biedt ook een oplossing voor de groene stroomoverschotten. De geproduceerde stroom uit wind-en zonne-energie kan omgezet worden in waterstof, dat gemakkelijk kan worden opgeslagen. 

"Het is misschien wat vreemd dat een warenhuisketen als Colruyt Group het voortouw neemt, maar het past volledig binnen onze filosofie van de laagsteprijzenpolitiek, waarbij we zo efficiënt mogelijk moeten werken. Efficiënt energieverbruik maakt deel uit van die strategie", aldus Windels. 

Bron: Belga, Colruyt Group, Mblad

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!