Plus Colruyt Group zet zeewier in voor gezonde bodem

Colruyt Group past een biostimulant op basis van zeewier toe op zijn eigen landbouwgrond. Op termijn zou dat een positieve invloed moeten hebben op de bodemgezondheid en resulteren in een betere opbrengst.

Lien Moris | 2 mei 2023
Colruyt Group Zet Zeewier In Voor Gezonde Bodem
Colruyt Group

Colruyt Group werkt samen met The Seaweed Company in een project rond bodemgezondheid. Ze gebruiken daarvoor het product TopHealth Plants, een organische biostimulant op basis van zeewier die op natuurlijke wijze de kwaliteit en de gezondheid van de bodem verbetert, de groei en veerkracht van planten verhoogt en indirect dus het gebruik van kunstmest en pesticiden vermindert.

Colruyt Group en The Seaweed Company zullen onderzoeken of de gewassen op Colruyts landbouwgrond in Moustier (Henegouwen) de nutriënten beter opnemen en dus gezonder zijn. “We willen vooral leren welk effect de biostimulant heeft op de gezondheid van de bodem en de weerbaarheid van de gewassen. We kijken dan ook hoopvol uit naar het resultaat, om, indien positief, op te schalen naar onze andere landbouwgronden. We wensen met dit project ook andere landbouwers te inspireren om mee te gaan in het verduurzamen van de landbouw”, zegt Saskia De Block, verantwoordelijke landbouw bij Colruyt Group.

Antwoord op hitte, droogte en wateroverlast

Bodemgezondheid wordt één van de belangrijkste vraagstukken voor de komende decennia: hoe willen we met alsmaar minder landbouwgrond voldoende voedsel telen én aan de toenemende vraag voldoen?

Als gevolg van de klimaatverandering kennen landbouwers vandaag periodes waarin de groeiomstandigheden van hun gewassen allesbehalve optimaal zijn. Denk aan extreme temperaturen, droogte en wateroverlast (met een tekort aan mineralen of zoutstress als gevolg). Biostimulanten op basis van zeewier kunnen een oplossing bieden door de weerbaarheid van bodem en gewassen te verhogen. Zeewierextract lijkt de opname van voedingsstoffen te verbeteren en de groeiprestaties van gewassen onder stress en onder normale omstandigheden te verhogen.

Het gebruik van de biostimulant TopHealth Plants zou ook bijdragen aan het verbeteren van de koolstofopname in de bodem, het watervasthoudend vermogen, een betere weerstand tegen biotische en abiotische stress en dat in combinatie met regeneratieve landbouwpraktijken zoals groenbemesters, teeltrotatie en niet-kerende bodembewerking.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.