Colruyt Group gaat meer dan 12 miljoen bomen planten in de Democratische Republiek Congo

Colruyt Group heeft aangekondigd dat ze haar CO2-uitstoot drastisch wil verlagen. Dat doet ze onder andere door 12 miljoen bomen te planten in de Democratische Republiek Congo. Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group: “We investeren 8 miljoen euro in dit project om tegen 2030 120.000 ton CO2 te capteren.”

Inès Aoun | 22 september 2021
Colruyt Congo

De CO2-uitstoot van Colruyt Group is ten opzichte van 2008 met 31 procent gedaald. Het familiebedrijf heeft dat onder andere gerealiseerd door de supermarkten duurzamer in te richten. Toch blijft de uitstoot van de retailactiviteiten groot. In 2020 stootte Colruyt Group nog 115.000 ton CO2 uit. Jef Colruyt: “Dat komt neer op 600 gram CO2 per klant.” Om die uitstoot aan te pakken, willen de Colruyts op zo’n 10.000 hectare 12 miljoen bomen planten. Binnen de drie jaar moet de klus geklaard zijn. Daarnaast blijft de groep investeren in technologieën om haar eigen uitstoot terug te dringen. Zo stoppen ze geld in projecten rond groene waterstof en waterstoftrucks.

Het plan van de president

Omdat Colruyt Group een uitstoot van meer dan 100.000 ton wil compenseren, kan de aanplanting niet in België gebeuren. De keten koos voor de Democratische Republiek Congo omdat de bossen er onder druk staan. In december 2020 lanceerde president Félix-Antoine Tshisekedi het nationale beplantingsprogramma ‘1 miljard bomen tegen 2023’. Daaraan wil Colruyt Group bijdragen.

Nog een reden waarom de Colruyts willen investeren in de Democratische Republiek Congo is dat ze er nu al actief zijn. In samenwerking met Rikolto hebben ze bijvoorbeeld een duurzame keten voor de koffieboeren van de coöperatie Kawa Kabuya opgezet. Sinds 2018 loopt er in de regio Kivu ook een opleidingsproject via Collibri Foundation, de stichting van Colruyt Group.

Opleidingen voor de lokale bevolking

Om dit project te doen slagen, rekent de groep op het advies van lokale ngo’s die aan herbebossing doen. Ze doet ook een beroep op de wetenschappelijke expertise van de Universiteit Gent, de Plantentuin van Meise en het AfrikaMuseum.

In het project krijgt de lokale bevolking een prominente plaats. Colruyt Group investeert de volgende twee à drie jaar in opleidingen rond bosbeheer en landbouw. Op die manier kunnen er volgens de groep honderden jobs gecreëerd worden. “We zijn ervan overtuigd dat wij met dit project een aanzienlijke impact kunnen hebben op het terrein, in samenwerking met de plaatselijke gemeenschappen. Zowel op ecologisch als op economisch en sociaal vlak.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!