Colruyt Group en AB InBev investeren in waterstoftrucks

Colruyt Group en AB InBev bundelen de krachten om de waterstofeconomie voor zwaar transport in België aan te zwengelen. In een eerste fase willen ze de leveringen met waterstoftrucks tussen hun logistieke hubs uittesten.

Inès Aoun | 19 april 2021
Waterstoftruck Colruyt 2
Colruyt Group

AB InBev zal gebruikmaken van de waterstoftruck van Colruyt Group om bier te vervoeren naar de logistieke hub van de retailer. De bedoeling van het proefproject is om expertise op te bouwen en de uitrol van waterstoftrucks en -tankstations te onderzoeken. Als alles goed verloopt, zullen Colruyt Group en AB Inbev meer waterstoftrucks aankopen en wordt het netwerk van waterstofstations verder uitgebouwd.

Eerste e-truck

De Leuvense multinational experimenteert al langer met emissievrije voertuigen. Zo investeerde het in december 2020 in een e-truck om emissievrij te leveren aan de Leuvense horeca, een primeur voor ons land. Onlangs kocht de bierbrouwer een tweede elektrische truck aan. AB Inbev schakelde ook over op leveringen via boten en treinen om hun CO2-voetafdruk in te perken. Het bierconcern heeft als doel om 25 procent minder CO2 uit te stoten tegen 2025.

Ook Colruyt Group investeert in emissievrij transport. De groep produceert al bijna tien jaar haar eigen groene waterstof, die het voornamelijk gebruikt voor vorkheftrucks en personenwagens. Sinds 2018 biedt Colruyt Group waterstof aan in het DATS 24-tankstation in Halle. Over enkele maanden zullen ook de tankstations van Haasrode, Wilrijk, Erpe-Mere en Herve uitgerust worden met een waterstofinstallatie. Colruyt zette ook de eerste stappen richting waterstof voor zwaar vervoer. In december 2020 nam de retailgigant namelijk de eerste elektrische vrachtwagen op waterstof in Europa in gebruik. Tegen 2022 wil het nog vier extra waterstoftrucks aankopen.

Europese samenwerking

De waterstoftrucktest past in het Interreg-proefproject ‘Waterstofregio 2.0’ om knowhow en ervaring op te doen met grootschalige waterstoftoepassingen in de logistiek. Door de opgedane ervaring op grote schaal te delen, wil Waterstofregio 2.0 andere grote logistieke centra inspireren om ook waterstofvoertuigen te gebruiken.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!