Colruyt Group bant wegwerpzakjes voor groenten en fruit

Groenten en fruit koopt u in de winkels van Colruyt Group binnenkort in herbruikbare zakjes. Daarmee helpt de Belgische retailer onze plastic afvalberg te verkleinen: ieder jaar kunnen zo naar eigen zeggen tot 150 miljoen zakjes, goed voor 630 ton plastic, worden bespaard.

Ellen Vervoort | 3 april 2019
Herbruikbare Zak Colruyt

Volgens het sectoraal verpakkingsplan moeten retailers tegen het einde van het jaar plastic wegwerpzakjes voor groenten en fruit volledig uit hun winkel bannen. Colruyt Group voert vanaf 19 juni in 50 pilootwinkels (alle 29 Bio-Planets en 21 voedingswinkels van Colruyt Laagste Prijzen, OKay, OKay Compact en Spar Colruyt Group) het gebruik van herbruikbare polyesterzakjes voor groenten en fruit in. Plastic zakjes zullen er niet meer verkrijgbaar zijn.

100 keer gebruiken

Het zakje werd speciaal voor Colruyt Group ontwikkeld en kan meer dan 100 keer worden hergebruikt, gewassen in de wasmachine en tot 4 kilogram aan producten dragen. Aan de kassa wordt het tarragewicht van 37 gram automatisch verrekend, zodat de klant enkel betaalt voor het nettogewicht van groenten en/of fruit.

Voor vijf zakjes betaalt de consument 2,50 euro, maar in de 50 pilootwinkels krijgen Xtra-klanten alvast vijf gratis zakjes bij hun eerste aankoop van groenten of fruit. Tegen het einde van oktober 2019 zal je in geen enkele winkel van Colruyt Group nog een plastic wegwerpzakje kunnen vinden.

Recycleerbare verpakkingen

De retailer bouwt hiermee voort op eerdere initiatieven om verpakkingsafval te reduceren en om het gebruik van eenmalig plastic zoveel mogelijk te beperken. Recycleerbare charcuterieschaaltjes, gerecycleerd plastic voor de aardappelzakken en de nieuwe charcuterieverpakkingen bij OKay zijn daar slechts enkele voorbeelden van.

Ook andere Belgische retailers willen minder plasticafval creëren. Zo zet Delhaize sinds september 2018 al in op papieren en katoenen zakjes voor groenten en fruit, is Lidl gestopt met de verkoop van plastic tassen en Carrefour moedigt klanten aan om eigen potjes of bokalen mee te nemen om er aankopen aan de bedieningstoog in te laten verpakken.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!