Plus Colruyt en Fluxys smeden plannen voor waterstofcentrale

Supermarktgroep Colruyt en netbeheerder Fluxys willen in Antwerpen of Zeebrugge graag een ‘waterstoffabriek’ bouwen die waterstof aanmaakt op basis van windenergie. Aan de geplande investering is een prijskaartje verbonden van 25 miljoen euro.

Fran Herpelinck | 8 oktober 2019
Vilda Haven Van Antwerpen A4 22396 Yves Adams
Welke havenstad krijgt de eerste groene Vlaamse waterstoffabriek: Antwerpen (foto) of Zeebrugge?
Vilda - Yves Adams

De komende weken willen Colruyt en Fluxys de knoop doorhakken: waar bouwen ze de eerste grootschalige waterstofcentrale van Vlaanderen, in Zeebrugge of toch in de haven van Antwerpen? Wat volgens De Tijd al vaststaat is dat beide partners met een som van 25 miljoen euro over de brug komen. De investeringsplannen zijn het gevolg van een haalbaarheidsstudie, uitgevoerd door windparkbedrijf Parkwind en groenestroomleverancier Eoly, beide uit de Colruyt-portefeuille. Daaruit bleek dat er in Vlaanderen potentieel is om met de stroom van windparken op zee waterstof te produceren.

Vlaamse primeur

Waterstof biedt de mogelijkheid om water via groene stroom (elektrolyse) om te zetten in waterstofgas, waardoor de uitstoot tot nul beperkt blijft en het energierijke gas dus van nut kan zijn om het energiesysteem duurzaam en flexibel te maken. Parkwind, Eoly en Fluxys willen samen in Vlaanderen een elektrolyse-installatie bouwen met een capaciteit van 12 tot 25 megawatt. Het zou de eerste grootschalige waterstofcentrale in Vlaanderen zijn die niet langer op basis van aardgas, maar met hernieuwbare energie waterstof aanmaakt.

Garantie voor groen gas

Gezien waterstof als brandstof voor vervoersmiddelen nog in zijn kinderschoenen staat, lijkt het eerder waarschijnlijk dat Colruyt en Fluxys het groene gas via het aardgasnet willen verdelen. Volgens de haalbaarheidsstudie kan tot twee procent waterstof aan ons aardgas worden toegevoegd zonder dat het gasnet drastisch moet worden aangepast. Die maatregel sluit aan bij de plannen van Fluxys om een systeem te lanceren met garanties van oorsprong voor de meerprijs van groen gas, gelijkaardig aan de bestaande groenestroomcontracten.

Zeebrugge in poleposition?

De nieuwe centrale in Zeebrugge bouwen lijkt een logische keuze, omdat de groene stroom van offshore windparken daar aan land komt. Bovendien kan de capaciteit op de beoogde site op termijn uitbreiden naar 100 megawatt. Omwille van de strategische ligging is de haven van Antwerpen echter ook een stevige optie. De aanwezigheid van chemische bedrijven, die waterstof gebruiken om kunstmest of plastics te maken, is een troef. Dat de capaciteit van het gasnet in Antwerpen beperkter is dan in Zeebrugge, zou wel eens het verschil kunnen maken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.