Plus Colruyt bespaart 8000 m³ kraantjeswater op twee maanden

Op het distributiecentrum in Halle nam Colruyt Group het afgelopen jaar een nieuw waterzuiveringsstation in gebruik. Het breidde ook de regenwaterbuffer op die locatie verder uit. Tegen 2025 wil Colruyt Group de helft van het eigen waterverbruik invullen met hemelwater en gezuiverd afvalwater.

Koenraad Coel | 5 september 2022
Colruyt Dassenveld
Colruyt Group

Sinds eind 2021 verwerkt Colruyts nieuwe waterzuivering op het distributiecentrum Dassenveld industrieel en sanitair afvalwater. De installatie kan op jaarbasis 90.000 m³ afvalwater opzuiveren tot 81.000 m³ proceswater. Door nog een vijfde leidingwater toe te voegen, kan Colruyt het proceswater zelfs gebruiken als drinkwater.

Watertunnel

Colruyt Group vergrootte ook de bestaande buffers voor hemelwater op het distributiecentrum. Daarvoor gaf het een nieuwe bestemming aan een tunnel die aanvankelijk bedoeld was voor geautomatiseerd transport. Die plannen werden nooit gerealiseerd, maar dankzij enige aanpassingen kan de tunnel nu 5400 m³ water bufferen. Zo komt de totale buffercapaciteit van de site Dassenveld op 9500 m³. Colruyt zet dat volume na zuivering in als koelwater en voor het sanitair.

Besparen op leidingwater

Het doel van de waterbuffers en zuiveringsinstallatie is de afname van stadswater te beperken voor drie sites in Halle. Naast het distributiecentrum zelf gaat het over het hoofdkantoor Wilgenveld en de kantoren en magazijnen in Elbeek. Colruyt Group installeerde tussen de verschillende sites dubbele waterleidingen, om afvalwater in de ene richting te vervoeren en gezuiverd drinkwater in de andere. In de periode tussen 1 juli en 18 augustus verbruikten de drie sites samen al 8000 m³ of drie olympische zwembaden minder leidingwater, een besparing van 90 procent.

Colruyt Group werkt ondertussen al aan een dubbele verbinding om ook de distributiegebouwen van het nabijgelegen Hellebroek aan te sluiten op de waterinfrastructuur in Dassenveld. Zo streeft Colruyt ernaar om tegen 2025 de helft van het totale waterverbruik in te vullen met hemel- of afvalwater. In 2021 haalde de groep al een aandeel van 33,37 procent.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Schoon water en sanitair Industrie, innovatie en infrastructuur