Coca-Cola gaat flessen recycleren

Tegen 2030 wil Coca-Cola voor elke fles en elk blikje dat het verkoopt ook een verpakking recycleren. "De wereld heeft een afvalprobleem, wij hebben de verantwoordelijkheid om dat op te lossen", stelt de frisdrankproducent.

Katleen Put | 22 januari 2018
Drew Taylor 600684848
Foto door Drew Taylor

Op vrijdag 19 januari lanceerde Coca-Cola-topman James Quincey zijn eigen World Without Waste-campagne. Hij erkende dat frisdrankproducenten mee schuldig zijn aan de plastic afvalberg in straten, bossen en oceanen. Daarom streeft Coca-Cola naar een circulaire economie die verpakkingen van aluminium, glas en plastic maximaal hergebruikt. Samen met zijn verpakkingspartners gaat het bedrijf de hele verpakkingscyclus opnieuw bekijken: van ontwerp en productie tot de mogelijkheden voor hergebruik en recyclage.

Alternatieven zoeken

“Steeds meer consumenten maken zich zorgen om onze planeet”, erkent James Quincey. “Ze verwachten van grote bedrijven als Coca-Cola dat ze een leidersrol opnemen en meewerken aan een afvalvrije planeet. Die verantwoordelijkheid willen we ook opnemen.” In 2030 moet 50 procent van de gebruikte verpakkingen bestaan uit gerecycleerde materialen, stelt de topman. Vandaag is dat nog maar 7 procent. Het bedrijf kijkt ook naar mogelijke biologisch afbreekbare materialen, zoals boomharsen, waardoor minder plastic nodig zal zijn.

Wereldwijde trend

Coca-Cola is lang niet de enige commerciële gigant die een duurzame weg inslaat. Ook fastfoodketen McDonald’s, frisdrankenproducent PepsiCo en frisdranken- en zuivelproducent Danone kondigden onlangs aan te streven naar meer milieuvriendelijke verpakkingen. De flessen waarin het mineraalwatermerk Evian wordt aangeboden, zouden al in 2025 uit gerecycleerd plastic moeten bestaan. De komende zeven jaar kan de markt voor duurzaam verpakkingsmateriaal groeien tot meer dan 400 miljard euro. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!