CO2 van afvalverwerker doet tomaten groeien

De Nederlandse afvalverwerker AVR heeft een installatie in gebruik genomen waarmee het CO2 afvangt en doorstuurt naar de glastuinbouw.

Fran Herpelinck | 7 oktober 2019
Basil 2053350 1920

De mogelijkheden rond CCU, carbon capture and utilization, groeien zienderogen aan. Dat bewijst ook AVR, dat als eerste afvalenergiebedrijf in Nederland, in Duiven nabij Arnhem een installatie in gebruik nam om CO2 af te vangen. Die CO2 komt vrij bij het verbranden van restafval dat niet voor recyclage in aanmerking komt. De eerste 7.500 ton CO2 is intussen afgevangen en via gasleverancier Air Liquide verdeeld naar verschillende tuinbouwbedrijven in regio Arnhem. In serres komt de CO2 van pas als nutriënt voor bloemen, groenten en planten.

"Concrete klimaatactie"

AVR is de eerste afvalverwerker in Europa die erin slaagt om op grote schaal CO2 van een afvalverbrandingsoven af te vangen. De afvanginstallatie is volgens AVR in staat om 100.000 ton CO2 per jaar af te vangen. Op termijn wil het bedrijf toewerken naar 800.000 ton, onder meer via een nieuwe installatie in de haven van Rotterdam. Zo stelt Yves Luca, CEO van AVR: “Wij ambiëren een CO2-neutrale afvalverwerking. Door deze langetermijninvestering en samenwerking laten we zien dat CO2-reductie zeer zeker mogelijk is en zetten we als eerste afvalenergiebedrijf de plannen uit het Klimaatakkoord om in concrete resultaten.”

Volgens AVR kan kan de Nederlandse afvalsector, mits de juiste randvoorwaarden, op afzienbare termijn meer dan 2 miljoen ton CO2 afvangen.

Bron: eigen berichtgeving

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!