Plus Circular Matters zet plantaardig restafval om in composiet

Het jonge bedrijfje Circular Matters vormt plantaardige nevenstromen om tot mooie, duurzame materialen voor meubels en binnenschrijnwerk. Dankzij een innovatief businessplan sleepte de start-up de Bizidee Large-award in de wacht.

Katleen Put | 7 januari 2020
Circular Matters 2 Kleiner

Circular Matters brengt biogebaseerde materialen op de markt die traditionele hout- en kunststofmaterialen kunnen vervangen. De start-up vormt plantaardige reststromen uit de voedings- en groensector om tot een 100 procent plantaardig granulaat. Het granulaat wordt verwarmd en onder hoge druk tot platen en 3D-objecten geperst.

"Van onze materialen kunnen bijvoorbeeld meubels, wanden en vloeren gemaakt worden", zegt Circular Matters-oprichter Pieter Dondeyne. "Het biocomposiet, ook wel Q’bo genoemd, is volledig natuurlijk en slaat zelfs CO₂ op. Bovendien moeten er geen bomen voor gekapt worden."

Pilootprojecten

In de opstartfase richt Circular Matters zich vooral op de markten van (kantoor)meubels en binnenschrijnwerk. Op langere termijn kunnen ook architecten en andere maakbedrijven met het duurzame materiaal aan de slag. Er staan al enkele veelbelovende pilootprojecten in de steigers, in samenwerking met bedrijven die in hun marktsegment koploper zijn op het vlak van circulaire economie.

“Klanten mogen met onze producten aan de slag gaan op één voorwaarde: de Q’bo-materialen moeten altijd recycleerbaar blijven, ook na vele jaren gebruik. Meubels en andere producten mogen dus niet verlijmd worden, maar moeten demonteerbaar zijn”, aldus Pieter Dondeyne. “We willen ons bedrijf uitbouwen tot een correct, eerlijk en positief merk. Dat kunnen we alleen waarmaken als we zelf het goede voorbeeld geven.”

Innovatief en grensverleggend

Eind 2019 sleepte Circular Matters de Bizidee Large-award in de wacht. Die prijs is goed voor 20.000 euro, aangevuld met onder meer kantoorruimte en professioneel advies. De award werd uitgereikt door Bizidee, een initiatief van het Agentschap Innoveren & Ondernemen. De organisatie koos Circular Matters uit 114 deelnemende bedrijven omwille van hun goed uitgewerkte, circulaire ondernemingsplan en beloftevolle technologie.

“Een belangrijke volgende stap is de uitbouw van een sterk team, om de technologie op te schalen naar een ruime productie”, zegt Pieter Dondeyne. “Om onze commerciële doelen en ambities op het vlak van maatschappelijke impact waar te maken, zijn we op zoek naar zowel technische als niet-technische mensen die willen bijdragen aan het succes van Circular Matters.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.