Circulaire hub opent deuren in centrum Leuven

MAAKbar heeft zijn tenten opgeslagen in de Diestsestraat 142, een van de drukste winkelstraten van Leuven. Klanten kunnen er terecht voor duurzame producten, uitleendiensten en reparaties, maar ook voor workshops en ‘circulaire wandelingen’. De keuze voor een locatie in hartje Leuven is geen toeval: “De circulaire economie moet laagdrempeliger worden.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine december 2020
Inès Aoun | 28 oktober 2020
Hugo Delvaux 45746
© Hugo Delvaux

In april 2019 opende MAAKbar de deuren in de Tiensestraat. Het idee was ontsproten uit het Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid (CEO), een platform voor duurzame initiatieven. Maar de circulaire shop barstte al snel uit zijn voegen. Daarom verhuisde hij in oktober 2020 naar een pand in de Diestsestraat. Magda Peeters, medeoprichter van MAAKbar: “We willen de circulaire economie meer mainstream maken en een plaatsje geven in het straatbeeld. Zo verlagen we de drempel. En dat lukt aardig. Mensen stappen hier veel makkelijker binnen dan op onze vorige locatie.”

Nieuwe locatie, nieuw concept

In MAAKbar – het woord zegt het zelf – kan iedereen die dat wil spullen repareren of ‘upcyclen’ in het atelier. “Er is ook een gereedschapsbib waar je lid van kunt worden. We geven bovendien workshops en er gingen op één werkjaar een dertigtal repair cafés door.” Daarnaast is er een plantenasiel waar MAAKbar plantjes opvangt van eigenaars die stekjes te veel hebben.

Een nieuwe locatie betekent ook een nieuw concept. “We zijn nu een echte circulaire hub, met nog meer circulaire initiatieven onder één dak. Zo verkopen we spullen van circulaire ondernemers. Bij voorkeur kiezen we voor lokale bedrijfjes of start-ups. We bieden ondernemers bovendien de kans om een deel van onze etalage te huren.”

In MAAKbar bevindt zich nu ook een textielbank waar je rustig kunt snuisteren naar ritsen, knopen, vintage textiel... Echte creatievelingen kunnen sinds oktober 2020 een circulaire modecursus volgen in samenwerking met partner Qrios, het volwassenenonderwijs van het VTI Leuven. En diegenen die behoren tot de categorie ‘Help, mijn man/vrouw is een klusser’ leren bij MAAKbar hoe ze kleine elektrische toestellen kunnen herstellen. De eerste twee reeksen zijn al achter de rug, maar in het voorjaar van 2021 organiseert MAAKbar een nieuwe reeks.

Zowel advocaten als gepensioneerden

“Sinds kort organiseren we ook circulaire wandelingen door de stad, voor werknemers op teambuilding of voor leerlingen van de lagere of middelbare school”, zegt Magda Peeters. “Op twee uur tijd ontdekken ze de verschillende circulaire shops en initiatieven in Leuven. Daarmee willen we ook bezoekers van buiten Leuven aantrekken.”

En die bezoekers en vrijwilligers zijn volgens Magda heel divers. “Zowel advocaten als laaggeschoolde allochtone dames komen een handje toesteken. De ene komt fietsen repareren, de andere doet naaiwerk. En iedereen voelt zich er thuis.” Ook ouderen komen er vaak over de vloer. “Oudere mensen voelen zich snel op hun gemak in een circulaire omgeving. Zij zijn nog opgevoed met de circulaire gedachte: niets weggooien, alles zo goed mogelijk herstellen en blijven gebruiken … Daarnaast zijn er heel wat jonge mensen geprikkeld en studenten maken hun masterproef over ons.”

Rendabel

Magda Peeters kijkt dus, ondanks de coronacrisis, tevreden terug op de afgelopen periode. “MAAKbar is een groot succes. Nu staan we voor een volgende uitdaging: hoe maken we dit burgerinitiatief op termijn rendabel, zodat dat we minder afhankelijk worden van subsidies? Ik heb onlangs een EU-dossier ingediend om dat vraagstuk samen met ondernemers in andere landen verder te onderzoeken.”

Volg de plannen van MAAKbar op de voet op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!