Circulaire hotspot verrijst op Uplace-site

De plannen voor een shoppingcenter in Machelen zijn dood en begraven. Projectontwikkelaar Uplace komt nu met een nieuw concept: een ‘werkwinkelwijk’. Grote hallen zullen plaats bieden aan maakwinkels, kmo-units, grote productievloeren, kantoren, horeca en opleidingscentra. De nadruk ligt op opleiding, lokale productie en consumptie, en circulariteit.

Lien Moris | 24 april 2020
Broeklin_Uplace
De naam BROEKLIN is een knipoog naar Brooklyn. In die wijk in New York kregen de verlaten pakhuizen een invulling gericht op de sociaaleconomische noden van de stad.
Hendrik Bloem (ORGPERMOD)

De nieuwe wijk zal BROEKLIN heten: een verwijzing naar de oorspronkelijke naam van het gebied, Broek. En een knipoog naar Brooklyn, de bekende stadswijk in New York. Het concept werd uitgewerkt door ORG Permanent Modernity, het ontwerpbureau van Alexander D’Hooghe, die ook betrokken is bij de overkapping van de Antwerpse ring.

D’Hooghe: “Er zal heel wat nijverheid en bedrijvigheid zijn in BROEKLIN, met economische actoren die flexibel kunnen inspelen op actuele tendensen als massa-maatwerk, innovatie, duurzaamheid en circulariteit. Generieke hallen bieden die flexibiliteit. Er is zowel kleine als grote productie mogelijk.”

Pionier in circulariteit

Op het vlak van circulariteit wil BROEKLIN een pioniersrol vervullen in ons land. Zo zal een van de gebouwen volledig opgetrokken worden uit afbreekbare en recycleerbare materialen. Daarnaast willen de ontwikkelaars een boost geven aan circulair ondernemen en de korteketeneconomie. Het voedselafval van een restaurant kan bijvoorbeeld hergebruikt worden om paddenstoelen te kweken of cosmeticaproducten van te maken. Textielafval kan ter plaatse verwerkt worden tot op maat gemaakte meubels- en designstukken, of er kan textiel worden vervaardigd van vezels uit de lokale stadslandbouw.

Ecologische functie

BROEKLIN moet een ecologische functie uitoefenen door water te bufferen en de Woluwe te verbinden met de Zenne. Bovendien zal bijna de helft van de site ingenomen worden door groen. Landschapsarchitect Bas Smets: “De site van BROEKLIN biedt de kans om een groot ecologisch park te maken van maar liefst 36.700 vierkante meter. Dat landschap wordt voortgezet doorheen de gebouwen, zodat er nog eens 20.600 vierkante meter aan groen bijkomt.”

Minder verkeershinder

Het project BROEKLIN kwam het voorbije jaar tot stand via een intense samenwerking en overleg met lokale besturen, middenveldorganisaties, belangenverenigingen en collega-investeerders in de omgeving. De ontwikkeling van de site wordt niet als een losstaand project opgevat, maar kadert binnen de algemene ontwikkeling van de regio. Met name de ontsluiting van de site en de impact op de mobiliteit is daarbij een belangrijk aandachtspunt.

Het verkeer dat Uplace zou genereren, was destijds een van de grootste discussiepunten. Uit eigen onderzoek blijkt dat de werkwinkelwijk een veel lagere impact zou hebben op de mobiliteit dan het vorige project. Het aantal parkeerplaatsen zal ook met 20 procent verminderen.

In de visie van Alexander D’Hooghe is BROEKLIN bovendien een multimodaal knooppunt waar een divers aanbod aan kleine elektrische vervoersmiddelen voor een vlotte verbinding zorgt met het station van Vilvoorde. Uplace is bovendien bereid te investeren in een eigen shuttleservice vanuit het station van Vilvoorde.

Kunstencentrum

Ook aan de culturele sector is gedacht. Op de site wordt een Huis voor de Kunsten opgetrokken, dat ruimte zal bieden voor opnamemogelijkheden, repetities, producties, experimenten, workshops en kunstateliers.

Uplace wil tegen de zomer een omgevingsvergunning voor het project aanvragen.

Bron: Uplace, De Tijd

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!