Plus Circulaire economie is goed voor 7,5% van Belgische jobs

7,5 procent van alle jobs is België is circulair. Dat blijkt uit een studie van de Koning Boudewijnstichting en Circle Economy. De banen variëren van installateur van zonnepanelen tot ingenieur in een windmolenpark.

Katleen Put | 20 september 2019
Welder 3018425 1920

Onder ‘circulaire jobs’ verstaan we alle banen die bijdragen aan de circulaire economie. Het gaat concreet over activiteiten op het vlak van hernieuwbare energie, herstel en onderhoud, recyclage, digitale technologie, ontwerp, nieuwe businessmodellen en samenwerking. Ook 'indirecte' circulaire banen worden meegeteld. Dat zijn jobs die via onderwijs, logistiek of administratie de circulaire economie aanzwengelen.

Sectoroverschrijdend

De circulaire arbeidsmarkt omvat tal van laag- en hooggeschoolde banen, van installateur van zonnepanelen tot data-analist. Om te achterhalen hoe het circulaire arbeidslandschap evolueert, voerden de Koning Boudewijnstichting en de Nederlandse sociale onderneming Circle Economy een sectoroverschrijdend onderzoek uit. In België blijken er ongeveer 262.000 circulaire jobs te zijn, of 7,5 procent van alle arbeidsplaatsen. 148.000 van die jobs bevinden zich in Vlaanderen (7,5 procent van alle arbeidsplaatsen), 58.000 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (8,1 procent) en 56.000 in Wallonië (6,8 procent).

Grote variatie

Bijna 30.000 circulaire banen in Vlaanderen situeren zich in het afval- en grondstoffenbeheer, terwijl meer dan 20.000 werknemers zich bezighouden met het repareren van motorvoertuigen, huishoudapparaten, industrieel materiaal en andere toestellen. Nog eens 30.000 circulaire jobs situeren zich in dienstgerichte circulaire sectoren zoals onderwijs en logistiek. De digitale technologie in Vlaanderen is goed voor 25.000 circulaire banen. De belangrijkste Vlaamse centra voor circulaire werkgelegenheid zijn Antwerpen en Gent.

Nulmeting

Het rapport van de Koning Boudewijnstichting en Circle Economy vormt een nulmeting van de werkgelegenheid in de Belgische circulaire economie. Door het om de twee of drie jaar te herhalen moet de evolutie van de circulaire arbeidsmarkt straks duidelijker worden.

Klik hier om het rapport te downloaden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.