Plus Circulaire economie groeit bijna drie keer sneller dan ganse Vlaamse economie

De tewerkstelling in de circulaire economie is veel sterker toegenomen dan in de hele Vlaamse economie. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Steunpunt Circulaire Economie en het onderzoeksconsortium MICHELLE. “Dat de circulaire economie milieuwinst oplevert, weten we al langer. Maar nu ontpopt de circulaire economie zich in Vlaanderen ook steeds meer tot een bron van jobcreatie”, zegt onderzoeker Kris Bachus onderzoeksleider aan het HIVA (KU Leuven).

Inès Aoun | 5 mei 2021
Kringwinkel
De jobs in de tweehandsverkoop stijgen jaar na jaar.
©Kringwinkel

Tussen 2008 en 2020 nam de werkgelegenheid in de circulaire economie toe met 16,4 procent terwijl het aantal werknemers in Vlaanderen in diezelfde periode steeg met 5,8 procent.

In totaal waren er in 2020 zo’n 43.000 werknemers aan de slag in circulaire sectoren. Dat komt overeen met 1,96 procent van de totale Vlaamse tewerkstelling. In 2008 was dat percentage nog 1,82 procent. De groei is het grootst in de verhuur en leasing en in de tweedehandsverkoop. De overige circulaire sectoren (zoals de afvalsector, restauratie van gebouwen en onderhoud van motorvoertuigen) zijn ook sterk gegroeid. De enige circulaire sector die een daling laat optekenen, is de reparatiesector.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.