Plus Chocolade zonder cacao komt eraan

Verschillende start-ups werken aan chocolade waar geen cacaoboon aan te pas komt. De huidige productie van chocolade gaat nog vaak gepaard met kinderarbeid en ontbossing en ondervindt nu al de gevolgen van de klimaatcrisis.

Koenraad Coel | 24 oktober 2022
Cacao Tetiana Bykovets W8 Bzi Yqk488 Unsplash

Naar schatting 70 procent van alle cacaobonen wereldwijd zijn afkomstig uit West-Afrikaanse landen, voornamelijk Ghana en Ivoorkust. Meer dan een miljoen kinderen werken er op de cacaoplantages, vaak in gevaarlijke omstandigheden en met gevaarlijke pesticides. De kweek van cacaobonen gaat bovendien vaak gepaard met ontbossing. Zo verloor Ivoorkust al 85 procent van haar bebossing sinds 1960, voornamelijk door de uitbreiding van cacaoboerderijen. De klimaatcrisis zal die situatie nog scherper stellen met toenemende hitte en droogte, waar de cacaobomen bijzonder gevoelig voor zijn.

Toeleveringsketen of laboratorium

Verschillende grote spelers in de chocoladesector proberen de impact van hun product te verkleinen door wantoestanden in hun toeleveringsketen aan te pakken. Het bekendste voorbeeld daarvan is wellicht Tony’s Chocolonely, maar ook zij geven openlijk toe dat het een moeilijk proces is. Daarnaast zijn er een heel aantal start-ups die het probleem helemaal willen omzeilen, door de cacaoboon zelf te vervangen.

Het Amerikaanse California Cultured kweekt cacoa als een celcultuur in een labo, naar analogie met kweekvlees. Tot nu toe kon het al een paar prototypes kweken van melkchocolade, dat makkelijker na te bootsen is dan fondant chocolade. Het bedrijf verwacht nog vier jaar werk te hebben aan een écht overtuigende reep chocolade. Dan staat WNWN Food Labs uit Londen al wat verder met hun chocoladealternatief op basis van gefermenteerde gerst en johannesbrood. Zij brachten een eerste product op de markt in mei van dit jaar. Seminal Biosciences werkt aan een proces van ’precisiefermentatie’, waarbij het micro-organismen zoals bacteriën, gisten, microalgen of schimmels gebruikt in een bioreactor. De precieze methode is vooralsnog geheim, maar zou ook alternatieven voor andere plantaardige en zelfs dierlijke vetten kunnen produceren.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Geen honger Waardig werk en economische groei Verantwoorde consumptie en productie Klimaatactie Leven op het land