Plus Chinese vraag naar benzine daalt dankzij EV’s

China’s grootste oliebedrijf verwacht dat de binnenlandse vraag naar benzine voorbij het hoogtepunt is en vanaf nu zal afnemen. Dat zou in grote mate te danken zijn aan de snelle groei van het aandeel elektrische wagens in China.

Koenraad Coel | 6 september 2023
Olie Zbynek Burival Grmw Vn Vssd U Unsplash

Sinopec is een Chinees energiebedrijf dat voornamelijk olie en gas produceert. Volgens recente verklaringen verwacht Sinopec vanaf nu een dalende vraag naar benzine op de Chinese markt. Die zou daling zou niet tijdelijk zijn, maar zich de komende jaren juist verder doorzetten. De aanleiding is een pijlsnelle stijging van het marktaandeel van elektrische wagens in China. In 2020 kozen Chinese consumenten bij slechts 5,4 procent van de nieuwe aankopen voor een elektrische of hybride wagen. Tegen 2022 was dat aandeel al geklommen tot 30 procent en ondertussen zou het al op 37,8 procent staan. Volgens een woordvoerder van Sinopec zorgen die geëlektrificeerde voertuigen ervoor dat er in 2023 al 15 miljoen ton minder olieproducten verkocht werden.

Van grootste groei naar dalende vraag

Als de Chinese vraag naar benzine op retour is, heeft dat mogelijk grote gevolgen. Het land is al meer dan twintig jaar de grootste groeimarkt voor geraffineerde olieproducten. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) was de Chinese vraag naar olie goed voor 70 procent van de groei op de wereldwijde markt in 2023. Benzine is natuurlijk maar een klein aandeel van de totale verkoop van olie die momenteel op recordhoogte staat, met zo’n 102 miljoen vaten per dag. Volgens het IEA zou de wereldwijde vraag om olie voor transportdoeleindes pas rond 2026 beginnen dalen. Door de sterke vraag vanwege de luchtvaart en petrochemische sector zou de globale vraag pas vanaf 2028 afnemen.

Amerika blijft meer produceren

In de Verenigde Staten klinkt een gelijkaardig signaal vanwege het Bureau of Ocean Energy Management (BOEM). Die instantie is belast met het beoordelen van de Amerikaanse energiebehoefte, bij het opstellen van plannen om de winning van olie en gas op zee toe te laten. Het BOEM berekende dat de Amerikaanse vraag naar olie de komende decennia dermate zou dalen, dat nieuwe ontginning op zee niet nodig is voor binnenlandse doeleinden. De dalende vraag zou vooral te wijten zijn aan groene beleidsinitiatieven zoals de federale Inflation Reduction Act en de Advanced Clean Trucks Act die onder meer de verkoop van elektrische wagens stimuleren. Het BOEM verwacht wel dat de totale productie van olie in Amerika nog blijft stijgen tot zeker 2035 en nog tot 2050 op een hoger niveau blijft dan vandaag. Het gaat er ook vanuit dat de export van Amerikaanse olie en gas tegen 2050 nog significant zal stijgen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Klimaatactie