Plus Chinese onderzoekers ontwikkelen per toeval plasticsoort die afbreekt in de zon

Een groep Chinese onderzoekers ontdekten recent een soort plastic dat afbreekt in de zon en lucht en geen microplastics achterlaat in de natuur. Deze ontdekking zou de eerste stap kunnen zijn in de strijd tegen de groeiende afvalberg.

Dora Drijbooms | 20 juli 2021
plastic vervuiling zee

Chinese onderzoekers ontwikkelden in 2020 een plastic (een polymeer op basis van petroleum) dat zou dienstdoen als chemische sensor voor de zuurtegraad in een omgeving. Afhankelijk van de zuurgraad zou het materiaal van kleur veranderen. Maar ze stootten op een heel andere eigenschap. Na blootstelling aan de zon, vervaagde de kleur. Na een week bleef er, behalve barnsteenzuur, niets meer over van het plastic. Verder onderzoek wees uit dat zonlicht, in combinatie met lucht, de trigger vormde voor de afbraak. Het barnsteenzuur dat overblijft, kan dienen als grondstof voor de farmaceutische en voedingsindustrie.

Elektronische toestellen

Hoewel het materiaal moeilijk te gebruiken zal zijn in alledaagse voorwerpen zoals draagtassen of flessen, bekijken onderzoekers of het gebruikt kan worden in de binnenkant van elektronische toestellen. De binnenkant van een laptop of telefoon is immers onbereikbaar voor zonlicht. Liang Luo, één van de deelnemende onderzoekers, schat dat het materiaal binnen 5 à 10 jaar beschikbaar zal zijn voor commercieel gebruik. Of het polymeer ook kan gemaakt worden met alternatieven voor petroleum is niet bekend.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.