China is beste leerling in duurzame-energieklas

Is China het nieuwe land van de rijzende zon? Nu Japan, maar ook Duitsland en Groot-Brittannië opvallend minder investeren in hernieuwbare energie, breidt de Volksrepubliek haar zonne- en windcapaciteit fors uit.  

Fran Herpelinck | 22 januari 2018
Asia Chang 1695691246
Foto door Asia Chang

Duurzame energie zat in 2017 (opnieuw) in de lift. Dat concludeert het Amerikaanse persbureau Bloomberg in een jaarrapport over duurzame energietechnologie. Ten opzichte van 2016 nam het wereldwijde investeringsbedrag in 2017 met 3 procent toe, naar een som van 333,5 miljard dollar. Dat is geen record, zoals de 360 miljard dollar die in 2015 geïnvesteerd werd, maar wel een hoopvol groeicijfer na een dipje. Opvallend: China toont zich de vlijtigste leerling van de klas. Het land hield lang halsstarrig vast aan haar fossiele industrie, maar vaart onder president Xi Jinping een opvallend duurzame koers. Met 132,6 miljard dollar aan investeringen, een megagroei van liefst 24 procent, tekent China voor meer dan een derde van ’s werelds totaal. 

Chineesblauwe hemel

De cijfers weerspiegelen China’s ambitie om wereldleider te worden in duurzame energie. In juni opende het in de centrale provincie Anhui het grootste drijvende zonnepanelenpark ter wereld, ter grootte van meer dan 100 voetbalvelden, goed voor 40 megawatt. Intussen is een gelijkaardig park in de maak, dat instaat voor de productie van 150 megawatt. Over het hele land schieten windmolenparken en zonneboerderijen als paddenstoelen uit de grond. De Chinese regering heeft zich geëngageerd om tegen het einde van dit decennium een bedrag van 270 miljard dollar in duurzame energieprojecten te investeren.

Via duurzame energie bouwt China een nieuw soort hegemonie op en probeert het de hardnekkige luchtvervuiling in het land, grotendeels ten gevolge van de steenkoolindustrie, stevig te tackelen. Het zelfverklaard doel van Xi Jinping: “De hemel boven ons land weer blauw maken.”

Ezelsoren voor Europa

Tegenover China’s groene bewustzijn staan de Verenigde Staten, waar president Donald Trump in 2017 de klimaatafspraken de wacht aanzette. Ondanks de politieke desinteresse is de trein van duurzame energie echter ook in de VS niet te stoppen. In totaal werd er in 2017 voor 56,9 miljard dollar geïnvesteerd, wat het land een groei van 1 procent duurzame energie oplevert. 

Het zijn echter de Europese landen die zichzelf de ezelsoren aanmeten. Het Europese investeringstotaal viel terug met 26 procent, tot 57,4 miljard dollar. Qua investeringen in alternatieven voor wind- en zonne-energie, zoals biomassa, aardwarmte of waterkrachtcentrales, haalden de Europese landen samen telkens de grens van 5 miljard dollar niet.  
 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!