Chemiebedrijven Covestro en Evonik willen miljoenen liters drinkwater besparen

In de haven van Antwerpen wordt een ontziltingsinstallatie gebouwd die dokwater zal omzetten in proceswater. Daardoor hoeven de chemiebedrijven voor bepaalde productieprocessen niet langer drinkwater uit het Albertkanaal te gebruiken. De installatie draait vanaf begin 2024 op volle toeren.

Inès Aoun | 27 november 2020
Covestro
De nieuwe waterfabriek zal water uit het Kanaaldok omzetten in proceswater voor chemiebedrijven Evonik (op de voorgrond) en Covestro (in de achtergrond).

Chemiebedrijven Covestro en Evonik stappen als eerste mee in het infrastructuurproject van de Amerikaanse investeringsmaatschappij AVAIO in samenwerking met het internationale ingenieursbureau AECOM.

98 procent waterbesparing

Door het brakke dokwater om te zetten naar proceswater kunnen Covestro en Evonik hun drinkwatergebruik naar eigen zeggen met liefst 98 procent terugdringen. Beide chemiebedrijven zullen drinkwater – dat ze halen uit het Albertkanaal - alleen nog gebruiken voor sanitaire installaties. De ontziltingsinstallatie zou een waterbesparing kunnen realiseren die gelijk is aan de gemiddelde drinkwaterconsumptie van ongeveer 40.000 gezinnen van vier personen.

Ontzout dokwater gebruiken heeft nog een bijkomend voordeel. Zo is de zoutlast, of de concentratie aan mineralen, van proceswater 5 keer lager dan van drinkwater. Omdat het water minder zout bevat, is het beter geschikt voor chemie-installaties. Daardoor moeten er minder chemicaliën gebruikt worden om het water te behandelen. Het betekent ook dat er minder water gebruikt en minder afvalwater geproduceerd wordt. In de toekomst is het bovendien de bedoeling om het gezuiverde afvalwater te hergebruiken om de industriële waterkringloop te sluiten.

Ambities

AVAIO en AECOM willen begin volgend jaar starten met de aanvraag van de nodige vergunningen. Midden 2022 start de bouw van de installatie op. Die zou twee jaar later operationeel moeten zijn. Het doel is om de installatie te laten draaien op groene stroom.

Ondertussen tonen ook andere bedrijven interesse om zich aan te sluiten. AVAIO en AECOM is met hen aan het onderhandelen en is eveneens in gesprek met met Port of Antwerp.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!