Plus Chemiebedrijf Borealis recupereert productiewarmte

Chemiereus Borealis gaat in zijn fabriek in Zwijndrecht de warmte recupereren die vrijkomt tijdens de productie. Dat gebeurt via een chemisch proces dat vergelijkbaar is met het transport van energie in ons lichaam. Het bedrijf werkt daarvoor samen met de Belgische start-up Qpinch. Het kan zijn CO2-uitstoot met 2200 ton per jaar verminderen.

Els Depauw | 26 oktober 2018
Brealis
Qpinch

Op bepaalde lage temperaturen is warmte niet meer bruikbaar en komt ze in de atmosfeer terecht. Daarom ontwikkelde de Universiteit van Gent, in samenwerking met zijn spin-off Qpinch, de ‘heat transformer’. De zogenaamde chemische pomp gebruikt een proces dat ook in ons lichaam plaatsvindt om energie te transporteren, de zogenaamde ATP/ADP cyclus. Het chemisch proces verhoogt de temperatuur van de restwarmte. Daardoor kan de warmte die anders verloren gaat opnieuw gebruikt worden als proceswarmte.

“We zijn gaan kijken hoe de natuur energie opslaat en terug vrijlaat”, zegt Christian Heeren van Qpinch op Kanaal Z. “Dat principe zijn we gaan toepassen op industriële schaal.”

1500 kleine gezinswagens

De Weense chemiereus en Qpinch gaan het systeem nu inzetten in de vestiging in Zwijndrecht, waar LDPE of lagedichtheidpolyetheen wordt, een thermoplast gemaakt van olie.

Borealis is het eerste bedrijf dat de toepassing op industriële schaal gebruikt. Met de heat transformer kan het chemiebedrijf jaarlijks 2200 ton minder CO2 uitstoten. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 1500 kleine gezinswagens. Borealis wil het systeem operationeel hebben in de tweede helft van 2019.

Baken voor de petrochemie

Wouter Ducheyne, mede-oprichter en CTO van Qpinch, noemt de eerste installatie op commerciële schaal niet alleen een mijlpaal voor zijn bedrijf, maar ook een mogelijk baken voor de volledige petrochemische industrie. Het opschalen van de technologie zou CO2-reducties mogelijk moeten maken op niveaus die tot nu toe onhaalbaar waren.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.