Antoing is een ultramodern cementfabriek. De onlangs gemoderniseerde productielijn heeft een lage CO2-uitstoot door het gebruik van 70 procent alternatieve brandstoffen. Het gaat om reststromen van andere bedrijven, waaronder biomassa. CBR wil de fabriek nu uitrusten met een hybride systeem – een combinatie van de Oxyfuel- en Amine-technologie voor CO2-afvang – dat de CO2-uitstoot met meer dan 97 procent zal verminderen. Dat komt overeen met ongeveer 800.000 ton afgevangen CO2 per jaar. Bovendien zal CBR aanzienlijk besparen op de nodige hoeveelheid staal en beton.
Dr. Dominik von Achten, voorzitter van de raad van bestuur van Heidelberg Materials: "Met de Antoing-fabriek alleen al kunnen we de bouwsector meer dan 15 miljoen ton CO2-vrij cement aanbieden binnen de eerste tien jaar nadat het project operationeel is. Dit is een belangrijke bijdrage aan de overgang van België naar een netto-nuluitstoot van broeikasgassen."
Waardeketen
Wat CBR van plan is met de afgevangen koolstof is nog niet duidelijk. CBR zal met verschillende partners samenwerken om de afgevangen koolstof te vervoeren en op te slaan. Zo wordt een volledige CO2-waardeketen gecreëerd. De eerstvolgende stap is om subsidies aan te vragen bij nationale, regionale en Europese fondsen.
Metselblokken van CO2
Intussen raakte bekend dat het EU-innovatiefonds 4,5 miljoen euro aan subsidies toekent aan CO2ncrEAT, een project van vier Belgische bedrijven voor het afvangen, transporteren en hergebruiken van koolstof. De projectpartners zijn Prefer, een producent van bouwmaterialen, infrastructuurbeheerder Fluxys, Lhoist, een kalkproducent en leverancier van CO2, en Orbix, dat de technologie ontwikkelde en grondstoffen zal aanleveren. Doel van het project is metselblokken te maken uit CO2 en zo de Belgische industrie koolstofvrij te maken en een duurzame oplossing te bieden voor de bouwsector.