Plus Campine recycleert binnenkort ook plastic

Campine, het bedrijf uit Beerse dat gespecialiseerd is in de recyclage van autobatterijen, breidt zijn recyclageactiviteiten uit naar plastic. “Het wordt alsmaar rendabeler om plastics te herwinnen. En de technologie is er klaar voor”, licht CEO Wim De Vos toe. Ook de metaalrecyclage wordt uitgebreid.

22 mei 2018
7860 157 Dann
©Campine

De uitbreiding komt er naar aanleiding van het nieuwe businessplan van Campine, waarin het bedrijf belooft mee te bouwen aan een ‘zero-waste society’. Campine wil hiermee actief werk maken van een circulaire economie. Met de geplande investeringen voert Campine haar recyclage op van 65 naar meer dan 95 procent.

Metaal en kunststoffen

Campine is van plan om zijn recyclageactiviteiten uit te breiden op twee vlakken. De divisie Metals Recycling zal naast lood ook andere metalen zoals tin en antimoon recycleren en opnieuw in de keten brengen. De divisie Speciality Chemicals heeft onder plannen om kunststoffen te upcyclen en om brandvertragers te herwinnen uit plastic. Beide afdelingen krijgen de opdracht om zoveel mogelijk afval- of reststromen als grondstof te gebruiken.

“Onze visie is om te groeien naar een situatie waarin alle grondstoffen voor onze producten bestaan uit één of ander soort afval. Of liever gezegd uit producten en materialen die reeds een eerste leven achter de rug hebben”, aldus De Vos. “Zowel industrieel als post-consumerafval willen we zoveel mogelijk hergebruiken als grondstof.”

De eerste stap naar een hoger recyclagepercentage zet Campine door de plastic behuizing van autobatterijen te recycleren. “Tot nu toe werd die behuizing nog gebruikt als brandstof in onze processen. In de toekomst scheiden we eerst alle verschillende materialen uit de batterij om ze vervolgens te herwinnen”, legt De Vos uit. 

China

Tot voor kort werd een groot deel van het Europese plastic afval gerecycleerd in China. Sinds begin dit jaar verbiedt de Chinese overheid de import van plastic afval, waardoor Europese landen de eigen verwerkingscapaciteit moeten uitbreiden.

De Vos ziet hierin een opportuniteit voor zijn bedrijf. “De prijzen van plastic afval dalen, terwijl de beschikbaarheid stijgt. Daardoor wordt het rendabeler om plastic te herwinnen”, legt hij uit. “Ook de technologische ontwikkeling zit mee. Er worden steeds meer valabele recyclagetechnologieën ontwikkeld.”

Extra jobs

Alle investeringen en expansies worden doorgevoerd op de site van Campine in Beerse, nabij Turnhout, waar vandaag 180 mensen werken. De investeringen die het bedrijf plant, kunnen in de komende vier jaar oplopen tot 25 miljoen euro, afhankelijk van de gemaakte keuzes en marktevoluties. 

De Vos verwacht ook een personeelsgroei in de Research & Development-afdeling van Campine. “In de toekomst willen we zelf nieuwe procedés en materiaaloplossingen ontwikkelen”, zegt hij. Op termijn wil hij 20 tot 25 nieuwe R&D-werknemers aanstellen. Daarnaast kan de expansie ook een positief effect hebben op leveranciers van diensten, aannemers en verbruiksgoederen in de regio. 

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.