"Brussel wordt in 2050 even warm als Canberra"

Brussel zal tegen 2050 een klimaat hebben dat vergelijkbaar is met dat van Canberra in Australië vandaag. Amsterdam wordt even mild als Parijs en Lille wordt het nieuwe Lyon. Dat stelt een nieuwe studie van de ETH-universiteit in Zürich.

11 juli 2019
Heat Haze 1547584 1920

Bijna tachtig procent van de wereldsteden heeft volgens het Zwitserse onderzoeksinstituut Crowther Lab binnenkort een heel ander klimaat.

Crowther Lab, een onderdeel van de universiteit ETH Zürich, ontwikkelde een interactieve kaart waarop kan worden afgelezen hoe de situatie voor honderden steden zal veranderen in dertig jaar tijd. Door de temperatuur van verschillende steden in 2050 te vergelijken met de huidige situatie in warmere steden, willen de wetenschappers de gevolgen van klimaatverandering visualiseren en tastbaarder maken, om zo beleidsmakers te inspireren tot actie.

Voor temperaturen zoals die in Barcelona hoef je in 2050 niet verder meer te reizen dan Londen, voor het klimaat van Fez zit je al goed in Madrid, en Oslo zal aanvoelen zoals Bratislava vandaag. Tijdens de warmste zomermaand zal de gemiddelde maximumtemperatuur in België naar schatting stijgen met 5,2 graden Celsius, wat neerkomt op een stijging van de gemiddelde jaartemperatuur met 1,8 graden Celsius.

Warmer en droger

Steden in de noordelijke hemisfeer zullen volgens de simulatie ongeveer aanvoelen als regio’s die vandaag zo’n duizend kilometer dichter bij de evenaar liggen. De onderzoekers waarschuwen echter dat ook enorme droogte ons deel zal worden.

Volgens de analyse zal “77 procent van de steden een heel ander klimaat aannemen dan het klimaat dat ze vandaag kennen.” Ook waarschuwen de wetenschappers dat met name in Europa “de steden gemiddeld 3,5 graden Celsius warmer zullen worden tijdens de zomer en 4,7 graden tijdens de winter.” Volgens de wetenschappers is Europa momenteel totaal onvoorbereid op deze ernstige verandering van het klimaat.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!