Brussel opent grootste aquaponicsboerderij in Europa
Op het dak van de Foodmet, de overdekte markt in Anderlecht, ligt de grootste aquaponicsboerderij van Europa. Daar worden groenten, kruiden en vis gekweekt voor restaurants en winkels in de buurt. En dat alles energiezuinig en zonder emissies.
De boerderij – een project van Building Integrated GreenHouses (BIGH) – neemt het hele dak van de markt in, goed voor een oppervlakte van 4000 vierkante meter. Op de ene helft van het dak worden groenten in open lucht geteeld. De andere helft bestaat uit serres en een viskwekerij. Die werken volgens het systeem van aquaponics, een combinatie van hydroponie (bovengrondse plantengroei) en aquacultuur.
De boerderij bestaat uit twee gesloten circulaire systemen. De viskwekerij van gestreepte baars en de serres met tomatenplantjes en kruiden zijn enkel met elkaar verbonden via een biologische filter. Die biofilter zuivert het water van de vissen, dat gebruikt wordt om de planten te irrigeren. De uitwerpselen van de vissen worden door bacteriën omgezet in voedingsstoffen voor de planten. De restwarmte wordt gerecupereerd en de CO2 die vrijkomt, kan dienen voor de fotosynthese van de planten. Qua productie ligt de lat hoog: de initiatiefnemers willen jaarlijks 15 ton tomaten, 35 ton gestreepte baars en 2700 kruidenplantjes kweken.
Stadsboerderijen
In heel wat steden winnen stadsboerderijen terrein. In Gent is er Smart Farmers, dat zich toespitst op aquaponics en teeltsystemen onder ledlicht. Volgend jaar wordt het bedrijfje een coöperatie. Die gaat een stadsboer aanwerven en wil de Gentenaar nauwer betrekken bij de voedselproductie.
In Antwerpen runt stadsboerderij PAKT een daktuin van zo’n 1800 vierkante meter op de daken van gerenoveerde pakhuizen, vlak naast de nieuwe woonwijk het Groen Kwartier. De buurtbewoners, die groenten en fruit telen en vis kweken volgens de techniek van aquaponics, zijn terzelfdertijd cooperant. Regenwater wordt gerecupereerd en het gebruikte water wordt opgevangen in waterbassins. PAKT houdt ook kippen en bijen. De oogst gaat naar de buurtbewoners en naar restaurants in de buurt zoals The Jane.
Greet Heylen van Netwerk Stadslandbouw Antwerpen ziet stadsboerderijen als een instrument om het klimaatprobleem aan te pakken. “Als boeren meer zouden telen voor de omliggende steden en gemeenten, zouden we voor ons basisvoedsel zelfvoorzienend kunnen zijn. We moeten dan wel meer groenten eten, vooral seizoensgebonden, en minder vlees.”