MVO

Brussel heeft eerste CO2-neutrale haven van ons land

De haven van Brussel is de eerste haven van ons land met een klimaatneutrale werking. De CO2-teller van alle voertuigen en gebouwen staat op nul.

Fran Herpelinck | 5 december 2018
Ropes 2151683 1920

De Brusselse haven kreeg het label toegekend door milieuadviseur CO2Logic, dat voor een doorlichting van het bedrijf zorgde. Dat de koolstofbalans op nul staat, wil niet zeggen dat de haven geen CO2 meer uitstoot. Het label is in de eerste plaats van toepassing op de gebouwen en voertuigen van het havenbedrijf. Het gaat in totaal om 12 gebouwen, onder meer de maatschappelijke zetel op het Redersplein, de mobiele Buda- en Godshuizenbrug en de sluizen van Molenbeek en Anderlecht.

Duurzaam karakter

Via een actieplan slaagde de haven erin om zijn CO2-uitstoot de voorbije jaren fors terug te dringen. Het voorzag in zonnepanelen op zijn gebouwen, in isolatiewerken en de aankoop van elektrische en hybride voertuigen. De erkenning sluit volgens de haven naadloos aan bij het duurzame karakter van de binnenvaart. “Via waterwegtransport besparen we in Brussel immers ongeveer 100.000 ton CO2 per jaar”, klinkt het.

De restuitstoot, voor de verwarming van gebouwen bijvoorbeeld, compenseert de haven door te investeren in ‘Paradigm Project Kenya’. Dat ontwikkelingsproject voorziet enerzijds in zuinigere keukens en anderzijds in een betere toegang tot water.

Stadshaven

De haven van Brussel is een binnenhaven in het hart van de stad, die de verbinding maakt tussen het kanaal Charleroi-Brussel en het Zeekanaal Brussel-Schelde. In 2017 werd in de haven voor 6,9 miljoen ton aan goederen verscheept.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!