Brussel betaalt zich blauw aan straatverlichting

Door over te schakelen op straatverlichting met LEDs kunnen de Brusselse gemeenten jaarlijks 5 miljoen euro besparen. Momenteel werkt nog maar 1,7 procent van alle Brusselse straatlampen op LED, berekende technologiefederatie Agoria.

Fran Herpelinck | 28 augustus 2018
Street Light 1224918

Beter voor het klimaat en zuiniger voor de portefeuille. Met die voordelen wil Agoria gemeenten in Vlaanderen en Brussel ervan overtuigen om voor LED-verlichting en slimme straatlantaarns te kiezen. Van de 85.000 straatlampen in Brussel maakte de technologiefederatie een analyse die weinig aan het toeval overlaat. Bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn 15 procent van de straatlampen LEDs, bij de Brusselse gemeenten samen slechts 1,7 procent.

Lange levensduur

Agoria, dat als federatie ook de producenten van LED-lampen vertegenwoordigt, wijst op het contrast tussen besef en praktijk. “We jagen onszelf nodeloos op kosten", vindt René Konings, chief Brussels Region van Agoria. De dure aankoopprijs van LED-verlichting wordt volgens Konings ruimschoots gecompenseerd door de voordelen op langere termijn. “LED-lampen leven langer en zijn dus minder duur in onderhoud. Gesteld dat we in Brussel alle verlichting de komende tien jaar zouden vervangen, kunnen we minstens 50 miljoen besparen of jaarlijks 5 miljoen euro.”

Slimme lamp

De uitgespaarde som kan volgens Agoria nog groeien wanneer gemeenten opteren voor LED-lampen met slimme sensoren. Die meten het licht en bepalen zo of de lamp wél of niet hoort te branden. Maken gemeenten de switch, dan stelt Agoria voor om meteen te bekijken of de straatlamp ook andere functies kan bevatten, zoals een oplaadpunt voor elektrische voertuigen, een camera of wifi-hotspot. Het stelt daarbij een publiek-private samenwerking (PPS) voor, waarbij een privé-partner de overgang naar LED-technologie kan versnellen.

Slimme LED-verlichting vind je in steden als Leuven, Antwerpen en Mechelen. Ook de stad Brussel voorziet haar voetgangerszone van moderne straatverlichting. De Waalse en Vlaamse snelwegen zullen tegen respectievelijk 2021 en 2022 volledig uitgerust zijn met LED-lampen.

Bron: Bruzz, Agoria

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!