Britse winkelketen Tesco experimenteert met herbruikbare verpakkingen voor thuislevering

Tescoklanten kunnen vanaf nu zo’n 150 producten van Nestlé, Unilever en Coca-Cola bestellen in een herbruikbare verpakking. Het proefproject in samenwerking met de start-up Loop duurt een jaar.

Inès Aoun | 20 juli 2020
Group Loop Uk Launch Wide Tote Blurred 2359

Vele Belgische supermarkten hebben sinds vorig jaar plastic zakjes voor fruit en groenten vervangen door katoenen of papieren exemplaren. Het Britse Tesco gaat nu nog een stap verder. De winkelketen biedt 150 producten zoals zeep, wasmiddelen, sauzen, yoghurt, chocolade en ontbijtgranen aan in stalen of glazen verpakkingen. De start-up Loop ontwikkelde de verpakkingen.

Melkboer

Hoe werkt het experiment precies? Een thuisleveringsdienst brengt de producten tot bij de klanten. Of dat gebeurt met een elektrische auto of fiets wordt nergens vermeld. Na gebruik worden de verpakkingen terug opgehaald en krijgen ze een stevige reinigingsbeurt. Dan gaan ze naar de producenten die de verpakking opnieuw vullen. De klanten betalen per verpakking een kleine waarborg, die wordt terugbetaald wanneer het item opnieuw wordt binnengebracht. Klinkt dit herkenbaar? De melkboer deed het Tesco vijftig jaar geleden al voor.

Tesco gaat het proefproject uitgebreid testen. In Frankrijk en de VS liepen al gelijkaardige experimenten met Carrefour en Walgreens. De winkelketen maakt zich sterk dat het aanbod nog fors uitgebreid zal worden. Volgend jaar zullen de herbruikbare verpakkingen ook in de winkelrekken te vinden zijn.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!