Britse regering voert statiegeld op petflessen in

De Britse regering gaat statiegeld invoeren voor plastic flessen. Niet alleen op petflessen zal statiegeld geheven worden, maar ook op blikjes en glazen flessen.

Paul Gebruers | 29 maart 2018
Petflessen
©New Marble

De Britten gebruiken jaarlijks dertien miljard plastic flessen. Daarvan belanden 5,5 miljard flessen op een stort, worden verbrand of komen als zwerfvuil terecht in de natuur. 

“We willen nu handelen. Volgens het Future of the sea-rapport zou de plastic vervuiling op zee binnen tien jaar verdrievoudigen van 50 miljoen ton naar 150 miljoen ton in 2025", aldus de Britse minister van Milieu Michael Gove. Hij kondigt aan dat er binnenkort statiegeld betaald moet worden op plastic en glazen flessen en blikjes. "In 38 landen moeten consumenten al statiegeld betalen. En dat heeft duidelijk effect. Duitsers recycleren bijvoorbeeld 99 procent van hun plastic flessen." De regelgeving wordt eerst nog onderworpen aan een publieke consultatie. Bovendien is het nog niet duidelijk of alle warenhuisketens moeten meedoen. 

Zwerfvuil

Ook in ons land ijveren diverse natuurorganisaties voor statiegeld op plastic flessen. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) maakte vorige week bekend dat ze tegen eind deze maand de resultaten verwacht van een zwerfvuilstudie. Op basis van die resultaten zal de Vlaamse Regering beslissen over het toekomstige zwerfvuilbeleid in Vlaanderen en de mogelijke invoering van statiegeld op blikjes en petflessen.

Het Waalse Gewest start nog dit jaar met een proefproject, waarbij een premie van vijf eurocent per ingezameld blikje wordt uitgereikt. In een vijftiental Waalse gemeenten wordt die premie gegeven per blikje dat wordt teruggebracht naar een machine op een openbare locatie of handelsplaats. De verkoopsprijs van het blikje verandert niet. De premie wordt betaald door Fost Plus, de private organisatie die instaat voor de inzameling van het huishoudelijke verpakkingsafval.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!