Plus BP wil CO2 opslaan onder de Noordzee

Een consortium van oliegiganten en energiebedrijven heeft plannen om CO2 af te vangen en op te slaan onder de zeebodem van de Noordzee. De bouw van de infrastructuur en de carbon capture-installaties is gepland in 2026.

4 november 2020
Noordzee

Oliebedrijven BP, Shell en Total hebben de handen in elkaar geslagen met het Italiaanse Eni, het Noorse Equinor en het Britse National Grid voor een ambitieus project. De partners willen een infrastructuur van pijpleidingen aanleggen die CO2 kan vervoeren en opslaan in de zoutwatervoerende lagen van de Noordzee.

CO2 afvangen

De CO2 is afkomstig van twee carbon capture-installaties, die opgetrokken worden aan de Britse Oostkust. BP, Shell en Total bouwen een installatie in Teesside. De industriebedrijven in de buurt van het Engelse kuststadje zouden verantwoordelijk zijn voor 5,6 procent van de CO2-uitstoot van het land. Over zes jaar moet de installatie zo’n 10 miljoen ton CO2 per jaar afvangen.

Ook National Grid heeft plannen om in Humber een installatie te bouwen die CO2 afvangt. De industrie in Humber stoot 12,4 miljoen ton CO2 per jaar uit. Het is daarmee de industriecluster met de hoogste CO2-uitstoot van het Verenigd Koninkrijk. Volgens berekeningen zal er met de installatie zo’n 17 miljoen ton CO2 per jaar afgevangen kunnen worden.

Daling emissies met 50 procent

Beide installaties zullen klaar zijn in 2026. Na vier jaar moeten de industriebedrijven in de buurt – dankzij de installaties - koolstofneutraal draaien. Volgens de partners zorgt het project voor een daling van de emissies van de Britse industrie met 50 procent. Het partnerschap rekent dan ook op subsidies van de Britse overheid.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.