Boeken we vooruitgang bij het bereiken van de duurzameontwikkelingsdoelstellingen?

Uit een rapport van Eurostat blijkt dat de situatie er voor de meeste SDG’s relatief goed uitziet. Maar toch wordt het een uitdaging om de doelstellingen te halen, gezien de recente crisissen. Ondertussen lanceren Universiteit Antwerpen, UCLouvain en Antwerp Management School een nieuwe editie van de SDG Barometer, die in kaart brengt welke maatregelen Belgische organisaties nemen om de SDG’s te helpen realiseren.

Inès Aoun | 1 juni 2022
Sdg Illustratie Openingsbeeld

Volgens Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, heeft de EU de afgelopen vijf jaar ‘aanzienlijke vooruitgang’ geboekt bij het bereiken van vijf duurzameontwikkelingsdoelstellingen en ‘gematigde’ vooruitgang bij de meeste andere. Het gaat dan over het bevorderen van vrede en persoonlijke veiligheid op haar grondgebied (SDG 16), het stimuleren van de economie en de arbeidsmarkt (SDG 8), schone en betaalbare energie (SDG 7) en innovatie en infrastructuur (SDG 9). Daarnaast tekent Eurostat een lichte achteruitgang op voor de doelstelling leven op het land (SDG 15). Zoals ontelbare nieuwsberichten ons duidelijk maken, staan onze ecosystemen en biodiversiteit onder druk door menselijke activiteiten.

Koolstofarm herstel

Maar de covidpandemie, de klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne bemoeilijken de vooruitgang. Dat blijkt ook uit een recent rapport van het VN-Secretariaat. Het rapport waarschuwt dat de kans dat de vooruitgang teniet wordt gedaan reëel is. Volgens de auteurs van het rapport moeten we bij het herstel van deze crisissen inzetten op “koolstofarme en inclusieve oplossingen die onze CO2-emissies reduceren, onze natuurlijke hulpbronnen beschermen, onze voedingssystemen transformeren …”

SDG Barometer

In de verwezenlijking van de SDG’s spelen de bedrijven en organisaties een cruciale rol. Samen met vele Vlaamse en Waalse partners onderzoeken Universiteit Antwerpen, UCLouvain en Antwerp Management School in hoeverre Belgische organisaties werk maken van de Sustainable Development Goals en wat daar de effecten van zijn.

Tot en met 8 juli kan je organisatie bijdragen aan de SDG Barometer editie 2022. Vul de vragenlijst in en draag bij aan dit tweejaarlijkse onderzoek naar de Sustainable Development Goals in de praktijk.

https://uantwerpen.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_dmvk2HEeUAn3hBk

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!