Plus BMW Group gebruikt aluminium geproduceerd met zonne-energie

Voortaan wordt de helft van al het aluminium dat de Duitse autogroep jaarlijks nodig heeft, geproduceerd met zonne-energie. BMW Group kan daarmee naar eigen zeggen in tien jaar tijd 2,5 miljoen ton aan CO2 vermijden. Aluminium is in trek voor autobouwers, die het lichte materiaal voornamelijk gebruiken in elektrische auto’s.

Inès Aoun | 10 februari 2021
Zonnepark In Dubai
Het ​Rashid Al Maktoum Solar Park, gelegen in de woestijn net buiten Dubai.

Dat met een elektrische auto rijden beter is voor het milieu, weten we al langer. Maar bij de verwerking van de grondstoffen en de productie van de materialen komt nog veel CO2 vrij. Zo is het maken van aluminium erg energie-intensief. Omdat het een licht materiaal is, wordt het meer en meer gebruikt in elektrische auto’s voor de chassis en enkele structurele componenten. Maar de elektriciteit die nodig is om aluminium te produceren, is verantwoordelijk voor zo’n zestig procent van de totale CO2-uitstoot van de aluminiumindustrie.

Grootste zonnepark ter wereld

Daarom heeft de Duitse autobouwer nu een nieuw contract afgesloten met Emirates Global Aluminium. Jaarlijks zal het bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten 43.000 ton aluminium leveren, dat geproduceerd is met zonne-energie van het Rashid Al Maktoum Solar Park. Dat zonnepark, gelegen in de woestijn net buiten Dubai, wordt in 2024 – wanneer het helemaal af is – het grootste ter wereld.

De samenwerking past in de doelstelling van BMW Group om de CO2-uitstoot bij haar leveranciers met twintig procent te verminderen tegen 2030.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.